Potrebno obrazovanje za oko 2.100 dece migranata u Srbiji

Izvor: RTS, 20.Mar.2017, 12:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrebno obrazovanje za oko 2.100 dece migranata u Srbiji

Školu u Srbiji pohađa 50 dece migranata, a prema podacima Unicefa trenutno ima oko 2.100 dece, uzrasta od šest do 18 godina, kojima je potrebno obrazovanje, rečeno je na sastanku ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića i direktora Unicefa u Srbiji Mišela Sen Loa.
Šarčević je izjavio da je veoma važno obezbediti vezu između onoga što su deca migranata učila i onoga >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << što bi trebalo da znaju i dodao da su najveći izazovi u obrazovanju kratak boravak u Srbiji i raspoređenost dece u 17 različitih centara. 

Sen Lo je rekao da je tokom posete Kanjiži saznao da je čak 90 odsto migrantskih porodica voljno da decu pošalje u školu, jer je strah od novog i nepoznatog prevaziđen.
"Reakcije zajednice, porodica i školskog sistema u Srbiji su veoma pozitivne, time je još jednom pokazano ljudsko lice vaše zemlje kada je reč o odnosu prema izbeglicama", rekao je Sen Lo.
On je naglasio da je za potrebe obrazovanja dece migranata Evropska unija spremna da pruži finansijsku pomoć Ministarstvu prosvete, dok je Unicef spreman da pruži tehničku podršku pri pisanju projekata u saradnji sa Sekretarijatom za izbeglice.
"Nema konkretnih informacija o novom talasu migranata"
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da još uvek nema nekakvih konkretnih informacija o novom talasu migranata, ali da Srbija ima više scenarija za postupanje državnih organa u toj situaciji.
"Mi već dve ili tri godine radimo na planovima u situaciji da se u jednom trenutku veći broj migranata uputi ka Srbiji, pre svega ka zapadnoj Evropi, ali će proći kroz Srbiju i tu imamo nekoliko scenarija za postupanje državnih organa", rekao je Stefanović.
On je novinarima posle skupa o terorizmu u Beogradu rekao da su građani Srbije bezbedni i da se može primetiti da se život potpuno normalno odvija.
Kaže da je nivo kriminaliteta, kada se uzme u obzir da je prošlo milion ljudi, bio minoran.
Ministar je poručio da će policija i drugi državni organi nastaviti da rade svoj posao i da će obavestiti javnost ukoliko dođe do nekih promena bilo da je reč o intenzitetu ili broju migranata.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U Srbiji oko 2.100 dece migranata kojima je potrebno školovanje

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Mar.2017

U Srbiji je prema podacima UNICEF-a oko 2.100 dece migranata uzrasta od šest do 18 godina kojima je potrebno obrazovanje, saopšteno je iz Ministarstva prosvete posle sastanka ministra Mladena Šarčevića i direktora UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen Lo, prenosi Beta.   Šarčević je izrazio spremnost...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.