Potrebno 2.000 evra za pripremu prijemnih ispita

Izvor: Blic, 05.Maj.2008, 08:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potrebno 2.000 evra za pripremu prijemnih ispita

Upisna groznica polako hvata male maturante, čiji roditelji moraju da izdvoje i 1.000 evra po predmetu ako žele da dete prosečnih sposobnosti i nivoa znanja briljira na završnim testovima iz srpskog i matematike. Naime, za svaki predmet potrebno je oko sto dvočasa učenja tokom celog osmog razreda, mimo rada u školi, da bi đak bez stresa postigao maksimalnih 20 poena. Privatni profesori naplaćuju dvočas u Beogradu i Novom Sadu prosečno deset evra. U manjim gradovima ovakva priprema košta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << oko 500 evra po predmetu.

- Da bi đak prosečnih sposobnosti i nivoa znanja postigao maksimalan broj poena na završnom testu iz matematike ili srpskog, mora da uči svaki predmet tokom celog osmog razreda, i to dva puta nedeljno, mimo predavanja u školi. Dakle, da po jednom predmetu utroši oko sto dvočasa tokom tih devet meseci. Tako će na testu pokazati trajno znanje, a ne prepoznavanje gradiva, što je veoma velika razlika. Roditelji se pretežno opredeljuju za privatne profesore jer je mentorski rad najefikasniji. Profesor na školskim pripremama radi sa više od 25 đaka i ne može da temeljno isprati rad svakog od njih - kaže za „Blic" profesor Zoran Stojanović iz Beograda.

U Beogradu dvočas košta u proseku deset evra, bez obzira da li je reč o matematici ili maternjem jeziku, ali ima profesora koji traže do 15 i više evra. Cene privatnih dvočasa (sat i po) u Užicu je između pet i osam evra. U Zrenjaninu dvočas matematike staje 500 dinara, a matematike 600 dinara. Leskovčani za dvočas srpskog izdvajaju između 300 i 400 dinara, a za matematiku od 400 do 500 dinara. U Šapcu je potrebno od 300 do 800 dinara po dvočasu, u zavisnosti od toga da li je predavač student ili profesor, ali i od toga da li čas traje 45 ili 60 minuta. U Nišu i Kragujevcu isto to košta pet evra, u Novom Sadu deset do 15 evra po dvočasu (niža je cena časa koje drže studenti). U Subotici je cena od 160 dinara za 60 minuta rada sa osmakom do 450 dinara.

Privatni profesori matematike predlažu roditeljima da čas traje 60 minuta, a ako zajedno uče dva đaka, cena je 350 dinara. Kad je o srpskom reč, dvočas košta šest evra, a za čas od 60 minuta treba izdvojiti između 300 i 400 dinara. Najnižu cenu, od 160 dinara, drže poznati zrenjaninski profesori. U Beogradu dvočas, bez obzira na predmet, košta u proseku deset evra, ali cena ide ka 15, ponekad i više evra.

Priprema za testove može da bude i besplatna jer neke škole, iako im to nije obaveza, organizuju ovu pripremu.

- Nastavnici su ranije radili svako po svome, a sada već od petog razreda planiraju nastavu u skladu s potrebama prijemnog ispita. Svest dece sazreva, u porastu je korišćenje resursa škole. Mi smo organizovali pripreme i subotom, ali od 25 dođe maksimalno 15 učenika. Ni u maju deca ne znaju koju bi školu upisala, pa bi roditelji trebalo da se obrate Nacionalnoj službi za zapošljavanje. Zapaža se, takođe, da rezultati sa testova i uspeh u poslednja tri razreda određuju šta đak „želi" da upiše, umesto da dete ima cilj šta želi da upiše, pa da uči onoliko koliko je potrebno da taj cilj ostvari - ukazuje Sonja Stamenović, direktorka OŠ „Despost Stefan Lazarević" iz Beograda.

Ministarstvo prosvete nikada nije istražilo koliko osmaci prepisuju na testovima, ni koliko pokazuje veliko znanje zahvaljujući „bubicama" . Prošle godine u jednoj školi prosek bodova iz oba predmeta bio je čak 36, što znači da su 18 i više poena osvojili učenici koji su stalno imali dovoljan ili dobar uspeh i jedva dobijali dvojku iz matematike. U jednom gradu, pak, kordon policije morao je da isprati profesora koji nije dozvolio prepisivanje, pa su ga i đaci i roditelji gađali čime su stigli.

Ove godine imamo 83.663 mesta u srednjim školama, osmi razred završava oko 81.000 đaka. Gimnazije imaju 17.320 mesta, četvorogodišnje škole - 42.068 mesta, trogodišnje - 22.444 mesta, a za decu sa posebnim potrebama postoji 1.538 mesta. Filološka gimnazija upisuje 552 đaka, matematička 240, muzičke i baletske škole 1.170, umetničke 609 učenika. Kvalifikacioni ispit iz srpskog je 18. juna, iz matematike sutradan. Konačni rezultati su 25. juna, a 27. i 28. juna osmaci popunjavaju liste želja. Gde je ko upisan, znaće se 5. jula.

Višak gimnazijalaca, traženi pekari

Profesor Branka Jakovljević, iz Komisije za profesionalnu orijentaciju OŠ „Despot Stefan Lazarević" u Beogradu, kaže da su, po nezvaničnim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, kod nas sada najtraženiji službenici osiguranja, administrativni i tehnički sekretari, komercijalisti, knjigovođe sa sertifikatom, bolničari negovatelji. Kad je reč o trogodišnjim školama, mnoge firme traže pekare, konobare, vozače i portire. Srbija ima višak gimnazijalaca koji traže posao.

Cena časova u evrima po većim gradovima

Matematika

Srpski

Beograd

10-15

10-15

Užice

5-8

5-8

Zrenjanin

7-8

6

Leskovac

3,5-4

4,5-5

Šabac

3,5 -10*

3,5-10*

Niš

5

5

Kragujevac

5

5

Novi Sad

10-15

10-15

Subotica

2-5,5

**6

*zavisi da li je čas 45 ili 60 minuta, da li je predavač student ili profesor

**za čas od 60 minuta

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.