Izvor: B92, 14.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potreban zakon o zaštiti životinja

Beograd -- Srbiji je potreban zakon o zaštiti životinja sa strogim kaznama, kako bi zaštitio i životinje i ljude od neodgovornih građana.

Organizacija Orka prikuplja potpise za uvođenje odredbe o zaštiti životinja u Ustav Srbije. Orka se zalaže i za hitno donošenje zakona o zaštiti životinja, koji bi zlostavljanje i napuštanje, kao i organizovanje borbi životinja, tretirao kao krivično delo. Ovaj zakon bi štitio i ljude, jer bi sprečio incidente poput nedavnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Valjevu, kada je napuštena ženka napala nekoliko ljudi.

Aktivisti Orke smatraju da su novčane kazne za napuštanje životinja, koje iznose od 500 do 1.000 dinara, predviđene sadašnjim zakonom, toliko male da nisu sankcija i podsećaju da u Srbiji dosad nije naplaćena takva kazna. Donošenjem Zakona o zaštiti životinja sprečila bi se pojava lutalica i obezbedio bi se ravnopravniji izvoz proizvoda životinjskog porekla. Zato članovi Orke ukazuju da je takav zakon mnogo važniji nego što to na prvi pogled izgleda, jer štiti i ljude.

"Novim zakonom o zaštiti životinja i Krivičnim zakonikom Republike Srbije moralo bi se definisati napuštanje životinja kao krivično delo do dve godine zatvora. Jedino na takav način bismo se izborili sa ovim velikim problemom, kao što su to uradile zemlje Evropske unije", kaže Elvir Burazerović iz Orke.

Poslednji slučaj napuštanja životinja, koji se završio napadom na ljude, dogodio se ove nedelje u Valjevu. Nesavesni vlasnik je u dvorištu obdaništa ostavio ženku pit bula i njene štence, koja je potom napala nekoliko ljudi.

Neodgovorni vlasnici pasa i držanje pit bul terijera predmet su brojnih kontroverzi, sa čime se slažu i anketirani građani.

"Ja recimo imam čoveka, koji drži pit bula u dvorištu kraj dvoje maloletne dece. Takvu osobu treba smestiti u azil, a ne tu životinju."

"Ne shvataju da je to u stvari živo biće o kom treba brinuti. To je po meni totalna greška - uzeti kuče ili mačku i posle ga napustiti i staviti na ulicu."

"Sve zavisi od ljudi. Verovatno dok je malo, umiljato, odgovara im, a kasnije kad ne mogu više da brinu o njemu... Oni jednostavno nisu odgovorni."

Aktivisti Orke prikupljaju i novac za smeštaj ženke pit bula u jedan od beogradskih pansiona za pse, kako bi se sprečilo da je uspavaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.