Potez ove osnovne škole treba da bude primer svim školama u Srbiji!

Izvor: BKTV News, 14.Jun.2017, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potez ove osnovne škole treba da bude primer svim školama u Srbiji!

Jedan od najlepših dana maturanata ujedno je i noćna mora za roditelje. Koliko to sve košta, i zašto mora toliko da košta? Najmanje nekoliko hiljada dinara za restoran ili hotel, zatim novac za garderobu, obuću, a ako je devojčica u pitanju, dodajmo tome frizuru, šminku, nokte... ovaj dan ne može da prođe bez polovine prosečne plate.

Prema Zakonu o osnovnom obrazovanju i vaspitanju donetom u junu 2013. godine, kulturne aktivnosti škole (proslave školskih i državnih >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << praznika, početka i kraja školske godine i završetka osnovnoškolskog obrazovanja i vaspitanja) mogu se organizovati samo u školi ili u dogovoru sa jedinicom lokalne samouprave u ustanovama kulture. Što dalje implicira, da ukoliko mali maturanti žele da proslave završetak školovanja u nekom ugostiteljskom objektu, to na sebe moraju preuzeti roditelji, jer škola ne sme da učestvuje u organizovanju ovakvog vida proslave.

U OŠ "Vuk Karadžić" Šabac, proslava završetka školovanja već godinama nije dilema. Đaci jedne od najstarijih osnovnih škola u Srbiji, a svakako najstarije u Šapcu, već godinama, čak i pre promene zakona, biraju da poslednji dan školovanja proslave - upravo u školi. Direktor, nastavnici i osoblje škole su svojim đacima maksimalno izlazili u susret, te su organizovali žurke u sali za fizičko i dvorištu škole, ali ove godine su odlučili da im prirede veče za nezaborav. I u tome su uspeli.

- Par godina već razmišljamo kako to da izvedemo, i na nedavno održanom učeničkom parlamentu i kasnije na sastanku s roditeljima smo odlučili da naše proslave podignemo na viši nivo - kaže za BKTVNews Mira Pakić, školski psiholog i pomoćnik direktora Dragoslava Pavlovića.

Stupili su u kontakt s čovekom koji iznajmljuje inventar, koji, kada je video entuzijazam nastavnika i osoblja je maksimalno spustio cenu i još im neke stvari obezbedio gratis.

U dekoraciju su se uključili svi: nastavnici, bibliotekar, psiholog, čuvene "tetkice"... sve su osmislili, aranžirali i napravili sami.

- Proslava je koštala 1500 dinara po detetu, a u tu cenu je uračunato sve: hrana u neograničenim količinama, slatkiši vrhunskog kvaliteta, obilje pića, naravno bezalkoholnog, dekoracija, muzika... čak je i za muziku bio zadužen naš bivši učenik Luka Vitorović, koji ovde nastupa godinama.  Mi brinemo o našoj deci maksimalno i zato smo jako srećni što je sve prošlo savršeno. Svi smo bili podjednako uključeni, a pogotovo zahvaljujući bibliotekarki Dušici Šobić i psihologu Danijeli Reljić naša deca su imala nezaboravno veče. Kad smo pitali tetkice posle proslave kakvo je stanje ostalo u sali rekle su da je prošlo besprekorno, čak nijedan sok nije prosut. Naša deca su se ponašala kao gospoda.

Prema rečima Mire Pakić, ovakav trud, posvećenost i ljubav morali su rezultirati nezaboravnom večeri.

Umesto proslave u nekom restoranu ili hotelu, na koju bi bila potrošena polovina roditeljske plate, maturanti OŠ "Vuk Karadžić" su kraj osnovnog obrazovanja proslavili u svojoj školi, lepo obučeni, srećni i rasterećeni, a po više nego simboličnoj ceni.

Dokaz više da ako su ova vremena teška - bar su nam deca sjajna!

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.