Postignut dogovor vlade i sindikata

Izvor: B92, 04.Feb.2011, 22:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postignut dogovor vlade i sindikata

Beograd -- Vlada Srbije i sindikati prosvete postigli su dogovor vezan za materijalni položaj prosvetnih radnika i pozvali škole da od ponedeljka normalizuju rad.

Sporazum vlade i sindikata neće izazvati rast inflacije, niti poremetiti makroekonomske tokove, rekao je ministar prosvete Žarko Obradović.

Generalni sekretar sindikata radnika u prosveti Srbije Hadži Zdravko Kovač rekao je da se došlo do kompromisnog rešenja koje je podrazumevalo "izvesna odricanja obe strane".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Predstavnici sindikata i ministar prosvete su pozvali zaposlene da se od ponedeljka vrate na posao.

Obradović je novinarima nakon sastanka rekao da očekuje da se dogovoru priključi i Unija sindikata prosvetnih radnika, čiji predstavnici nisu bili na sastanku.

On je rekao da je dogovoreno da se zaposlenima isplate jubilarne nagrade i otpremnine, kao i da se na osnovu očekivanih povećanja prihoda budžeta povećaju zarade svih zaposlenih u javnom sektoru i penzionerima.

"Pozivam sve zaposlene da se od ponedeljka vrate u škole", rekao je Obradović.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović rekao je da će, prema sporazumu sa Vladom, zaposlenima u javnom sektoru i penzionerima dodatno biti povećana primanja u zavisnosti od povećanja prihoda u budžetu Srbije.

Pored redovnog povećanja plata predviđenog zakonom u zavisnosti od rasta prihoda u republičkom budžetu dodatno će biti povećane zarade, rekao je Pavlović.

Pavlović je dodao da predstavnici Vlade očekuju da prihodi budžeta budu veći od dva do tri odsto od planiranih. Budžet Srbije za 2011. godinu je 724 milijarde dinara.

Sporazumom je predviđeno da Vlada prosvetarima isplati i jubilarne nagrade za 2009, 2010. i 2011. i otpremnine, rekao je Pavlović i dodao da se eventualno dodatno povećanje zarada neće odnositi na zaposlene u javnim preduzećima.

"Svaki štrajk mora u jednom momentu da se završi inače nema nikakvu svrhu", rekao je Pavlović.

Potpis na sporazum još nije stavila Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, koja će u nedelju na sednici glavnog odbora odlučiti da li će pozvati svoje članove da prekinu štrajk.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Polovična pobeda sindikalaca

Izvor: Blic, 05.Feb.2011, 00:35

Beograd - Posle sedam dana prosvetari su okončali štrajk. Predstavnici Vlade i prosvetnih sindikata dogovorili su se kasno sinoć o isplati ukupno 3,6 milijarde dinara za jubilarne nagrade, otpr emine i zarade. Ceo javni sektor dobiće deset milijardi od čega penzioneri polovinu. ..Nakon sastanka...

Nastavak na Blic...

Postignut dogovor vlade i sindikata

Izvor: Šumadija Press, 05.Feb.2011

Vlada Srbije i sindikati prosvete postigli su dogovor vezan za materijalni položaj prosvetnih radnika i pozvali škole da od ponedeljka normalizuju rad.

Nastavak na Šumadija Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.