Najnovije vesti
Vesti Društvo
Polovična pobeda sindikalaca

Polovična pobeda sindikalaca

Beograd - Posle sedam dana prosvetari su okončali štrajk. Predstavnici Vlade i prosvetnih sindikata dogovorili su se kasno sinoć o isplati ukupno 3,6 milijarde dinara za jubilarne nagrade, otpr emine i zarade. Ceo javni sektor dobiće deset milijardi od čega penzioneri polovinu.

Nakon sastanka sa predstavnicima Vlade kasno sinoć, Hadži Zdravko Kovač, generalni sekretar Sindikata radnika u prosveti Srbije, izjavio je da su našli kompromisno rešenje koje je iziskivalo odricanje s obe strane. Međutim, nije želeo da precizira detalje potpisanog dogovora s Vladom i samo je napomenuo da će materijalni položaj prosvetara biti poboljšan. Kovač je dodao i da će 15 aprila biti novi pregovori sa Vladom o povećanju zarada.

Branislav Pavlović, predsednik Sindikata obrazovanja Srbije pozvao je svoje kolege da se od ponedeljka vrate u škole i da drže časove od po 45 minuta.

- Dogovor je da se na osnovu očekivanih povećanja prihoda budžeta povećaju zarade kako prosvetara tako i drugih zaposlenih u javnom sektoru - rekao je Pavlović.

Situacija tokom jučeranjeg dana u školama je bila prilično haotična. Profesori pripadaju različitim sindikatima koji imaju različite zahteve, pa u toku dana đaci imaju časove koji traju i 30 i 45 minuta, ili uopšte nemaju nastavu.

Najkritičnija situacija je u Šestoj beogradskoj gimnaziji gde je profesorski kadar podeljen u tri sindikata. Jedni profesori drže časove 30 minuta, drugi 45, a treći se ne pojavljuju u učionicama. Tako između pojedinih časova đaci imaju velike pauze. Takva je situacija i u Ekonomskoj školi „Nada Dimić” u Zemunu, u kojoj je samo osam profesora odlučilo da drži časove u regularnom trajanju od 45 minuta.

– Đake dan unapred obaveštavamo kako će se sutra raditi i koje časove će imati – kažu za „Blic” u Ekonomskoj školi „Nada Dimić”.

U Novom Sadu je samo pet osnovnih škola pristupilo generalnom štrajku skraćivanjem časova na 30 minuta.

– Priključili smo se štrajku u zakonskim okvirima, časovi se ne gube, pa zato nema ni negativnih reakcija roditelja – kaže Obrad Ostojić, direktor Osnovne škole „Đura Daničić”.

Ista situacija je i u OŠ „Žarko Zrenjanin”. Međutim, roditelji onih učenika čiji su nastavnici odlučili da ne dolaze u školu izrevoltirani su „nerealnim” zahtevima prosvetara.

– Mislim da nije u redu da pred početak svake godine ili novog polugodišta deca prolaze kroz istu priču. Časovi se gube, a posle učenici moraju da idu subotom i nedeljom u školu da bi nadoknadili propušteno – ogorčena je Novosađanka Danica Stepčev, majka troje dece koja idu u tri različite škole.

Prosvetni sindikati saopštili su da zbog štrajka u 1.400 škola oko 900.000 učenika ne pohađa nastavu ili su im skraćeni časovi. Na sastanku sindikalnih vođa, juče je utanačena cifra za povišice od 3,5 milijardi dinara „ispod koje neće ići”. To znači da traže dva povećanja od po pet odsto, jedno u junu i drugo u novembru.

- To je naša poslednja ponuda i ukoliko je Vlada ne prihvati, bićemo prinuđeni da štrajk radikalizujemo. Prihvatili smo ponudu Vlade za isplatu jubilarnih nagrada, za šta treba da se izdvoji 1,3 milijarde dinara, i 300 miliona za otpremnine – kaže za „Blic” Hadži Zdravko Kovač, generalni sekretar Sindikata radnika u prosveti Srbije.