Izvor: Blic, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Postepeno povećanje starosnih granica za penzionisanje

Postepeno povećanje starosne granice za penzionisanje građana koji nemaju puni radni staž počeće od 1. januara 2008. godine, saopšteno je danas iz Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

"Od prvog dana naredne godine, muškarci će u penziju ići sa 63 i po, a žene sa 58 i po godina života i najmanje 19 godina penzijskog staža", navodi se u saopstenju penzijskih fondova zaposlenih, samostalnih delatnosti i poljoprivrednika.

Dodaje se i da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poslednji dan za predaju zahteva za penzionisanje ponedeljak, 31. decembar, što podrazumeva da radni odnos mora da se raskine makar jedan dan ranije.

Zahtevi se mogu proslediti i poštom, preporučeno, pod uslovom da su poslati najkasnije 31. decembra.

Iz penzionih fondova podsećaju da i dalje ostaje mogućnost penzionisanja sa 40 godina staža za muškarce i 35 godina za žene uz najmanje 53 godine života. U penziju se može otići i sa 65 godina života za muškarce, odnosno 60 godina za žene uz najmanje 15 godina staža osiguranja.

Takođe, pripadnici oba pola moći će, kao i dosad, da se penzionišu sa 45 godina staža osiguranja, bez obzira na starost.

Penzioni fond pokreće inicijativu za izmenu zakona

Fond za penzijsko-invalidsko osiguranje zaposlenih pokrenuće inicijativu da se kroz izmene zakona o penzijama radnicima koji podnesu zahtev za penziju a deo staža im nije pokriven doprinosima omogući da i bez uplaćenih doprinosa dobiju rešenje o penzionisanju.

Time bi se, kaže za „Blic" Goran Lončar, direktor Fonda PIO, prevazišla sadašnja situacija u kojoj mnogi osiguranici, ni krivi ni dužni, zbog nesavesnosti poslodavaca kod kojih su radili, na rešenje čekaju znatno duže od dva meseca, koliki je po zakonu rok u kome Fond PIO treba da donese rešenje.

- Upravo su neplaćeni doprinosi najčešći razlog zašto se na rešenje čeka duže od 60 dana - napominje Lončar. On pojašnjava da bi kandidati za penziju, ukoliko ova inicijativa prođe, dobijali privremena rešenja i, naravno, penzije, dok se doprinosi ne uplate a država, odnosno Fond PIO i Poreska uprava, „jurili" bi poslodavce da izmire svoju zakonsku obavezu prema zaposlenima.

Dosta nepokrivenog staža iz ranijih godina, napominje on, povezano je kroz vraćanje duga Fonda PIO Fondu za razvoj kao i realizacijom zakona o povezivanju staža, međutim ceo problem nije rešen jer poslodavci i dalje neredovno uplaćuju doprinose.

Zbog te neredovnosti Fond PIO onima koji podnesu zahtev za penziju a nemaju dovoljno pokrivenog staža rešenje o penzionisanju donosi tek kada se poslodavac smiluje da uplati doprinose. Do tada kandidatu za penziju ostaje da čeka i snalazi se kako zna i ume, ili da sam, naravno ako ima para, uplati doprinose koje je bio dužan uplatiti njegov poslodavac.

U slučajevima kada i bez nepokrivenog staža radnik ispunjava uslove za penziju, Fond mu izdaje privremeno rešenje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.