Izvor: RTS, 22.Jun.2021, 16:07

Pošta Srbije organizovala druženje mališana obolelih od raka sa ruskim kosmonautima

Pošta Srbije organizovala je u PTT muzeju druženje ruskih kosmonauta Sergeja Kud-Svečkova i Anastasje Stepanove sa decom obolelom od raka.
Mališani su u organizaciji Fondacije "Zajedno za mlade - prof. dr Danica Grujičić", kao autori 34 likovna rada, učestvovali u međunarodnom programu Državne korporacije Ruske Federacije za kosmičke aktivnosti "Roskosmos" i ruske dobrotvorne organizacije "Jedinstvo" (Unity) koja pruža psihološku podršku onkološkim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << bolesnicima.

U okviru ovog programa, crteži mališana iz Srbije, zajedno sa radovima dece iz još devet zemalja, našli su se na svemirskim odelima koja su dobila naziv "Sanjar" jer radovi predstavljaju izraze snova i želja malih autora.
Ruski kosmonauti odneli su 9. aprila ta odela na Međunarodnu svemirsku stanicu, gde ih je dočekao i gost Pošte Srbije, astronaut Sergej Kud-Svečkov, koji je u svemiru boravio od oktobra prošle godine do 17. aprila.
Kud-Svečkov i njegova koleginica Anastasija Stepanova, koja je i istraživač pri Ruskoj akademiji nauka, tokom druženja sa mališanima u PTT muzeju, realizovali su radionicu art terapije po programu humanitarne organizacije "Jedinstvo", čiji su oboje ambasadori.
Za tu priliku, iz Rusije su doneli specijalnu didaktičku opremu, a na kraju radionice mališanima su podelili diplome.
"Pošta se bori za bolji položaj svih građana Srbije" Vršilac dužnosti direktora JP "Pošta Srbije" Zoran Đorđević, istako je da se Pošta, kao društveno odgovorna kompanija, bori za bolji položaj ne samo svojih zaposlenih, već i svih građana Srbije, a posebno osetljivih društvenih grupa.
"Posebno nas raduje informacija da je učešće dece iz Srbije obolele od raka u međunarodnom projektu ruske organizacije 'Juniti' i 'Roskosmosa', pozitivno uticalo na njihovo zdravstveno stanje. Srećni smo što je Pošta Srbije, kao organizator današnje posete ruskih kosmonauta, dobila priliku da pruži i dodatni doprinos kroz druženja ovih malih heroja sa kosmonautima - herojima modernog doba", izjavio je Zoran Đorđević.
Kosmonauti Sergej Kud-Svečkov i Anastasija Stepanova, koji u Srbiji borave u organizaciji Pošte Srbije, u petak, 25. juna će u PTT muzeju svečano zatvoriti izložbu "Srpska i ruska filatelija o kosmosu" koju je Pošta organizovala povodom jubileja 60 godina od prvog leta čoveka u kosmos.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.