Posle dužeg perioda u kovid bolnicama manje od 400 pacijenata

Izvor: Vostok.rs, 10.Sep.2020, 15:39

Posle dužeg perioda u kovid bolnicama manje od 400 pacijenata

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar izjavio je, po završetku sastanka sa zaposlenima u kovid bolnicama, da će danas, nakon dužeg vremenskog perioda, broj obolelih od COVID-19 koji su na bolničkom lečenju pasti ispod 400.
Lončar je u izjavi novinarima objasnio da ćemo taj broj imati posle današnjeg otpusta iz bolnica, uputivši apel svima da učine sve da se sačuva takav rezultat, dok kojeg nije bilo lako doći, a to se može postići samo pridržavanjem mera – nošenjem maski i držanjem distance. Izbegavajte gužve u zatvorenom prostoru, nemojte da damo šansu virusu ponovo da se širi. To je jedini način da se izborimo i pomognemo zaposlenima u kovid bolnicama jer oni to očekuju od nas, naglasio je ministar. U Srbiji je, kako je naveo, trenutno koronavirusom zaraženo 85 zdravstvenih radnika, od kojih je troje na bolničkom lečenju, dok je u ustanovama socijalne zaštite virus potvrđen kod 60 korisnika i 31 zaposlenog lica. Sa ministrom su danas razgovarali zaposleni u crvenim zonama kovid bolnica u Srbiji – lekari, sestre, vozači, spremačice, servirke. Lončar je naglasio da su sastanci sa zaposlenima prilika da se vidi šta je moglo bolje i šta još može da se učini jer situacija sa virusom još nije završena. Anesteziolog Tode Dragičević iz KBC Zemun, koji je od prvog dana bio uključen u lečenje kovid pacijenata i koji se, nažalost, i sam teško razboleo, rekao je da je u početku bilo nesnalaženja, ali da je to normalno jer smo se suočili sa novom bolešću. Međutim, za nekoliko dana svi su se uhodali i to sada dobro funkcioniše, rekao je on, apelujući na građane da se pridržavaju mera jer se očekuje novi talas virusa. Marina Imeri, spremačica u Zemunskoj bolnici, rekla je da su imali zaštitnu opremu i da su svi radili kao tim – lekari, sestre, spremačice. Nenad Antionijević, vozač u Hitnoj pomoći u Beogradu, preneo je da je u prethodnom periodu ta služba radila timski, kako to i inače čini, i da je to recept za uspeh i pobedu nad pošastima kao što je kovid.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Virusolog dr Banko za B92.net: Veći broj lakše obolelih nema veze sa virusom

Izvor: B92, 11.Sep.2020, 12:57

To što je u zemlji trenutno najveći broj obolelih od kovida 19 sa lakšom kliničkom slikom ili bez simptoma, a tridesetak pacijenata na respiratoru, rezultat je isključivo mera kojih se građani pridržavaju, od nošenja maski u zatvorenim prostorima do držanja fizičke distance, a ne promenjene...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.