Poslanici na letnjem odmoru

Izvor: B92, Tanjug, 26.Maj.2010, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poslanici na letnjem odmoru

Beograd -- Skupština Srbije usvojila je danas zakon koji zabranjuje svaki vid zlostavljanja na radu, uključujući i seksualno zlostavljanje.

Ovaj zakon propisuje mere za sprečavanje mobinga i unapređenje odnosa u radnoj sredini, kao i zaštitu od zlostavljanja na radu.

Po Zakonu o sprečavanju zlostavljanja na radu, mobing je svako aktivno ili pasivno ponašanje prema zaposlenom ili grupi radnika koje se ponavlja, a koje predstavlja povredu dostojanstva, ugleda, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ličnog i profesionalnog integriteta, zdravlja i položaja zaposlenog.

Mobing je takvo ponašanje, kako piše u zakonu, koje izaziva strah kod zaposlenog, stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje, pogoršava uslove rada, dovodi do izolacije zaposlenog ili ga navodi da na sopstvenu inicijativu da otkaz.

Zlostavljanje je i podsticanje i navođenje na mobing, a zlostavljači mogu biti poslodavci, odgovorna lica, zaposleni ili grupa radnika.

Poslodavac je dužan da zaposlenog zaštiti od zlostavljanja i odgovoran je da naknadi štetu koju je izavao zlostavljač. Od zlostavljača može da zatraži naknadu iznosa isplaćen štete.

Radnik koji smatra da je zlostavljen to prijavljuje poslodavcu i može da pokrene postupak unutar firme koji podrazumeva izbor posrednika

koji je neutralna osoba i koji treba da reši spor.

Poslodavac zlostavljača može da opomene, da ga udalji sa rada od četiri do 30 radnih dana ili da ga trajno premesti u drugu radnu okolinu na iste ili druge poslove, a dužan je da zlostavljaču da otkaz ako ponovi zlostavljanje u roku od šest meseci od izrečene mere.

Novčane kazne u slučaju da poslodavac krši zakon kreću se od 10.000 do 800.000 dinara.

Usvajanjem više zakona i potvrđivanjem međunarodnih sporazuma danas će biti završeno redovno prolećno zasedanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.