Poslanici na letnjem odmoru

Skupština završila prolećno zasedanje. Ceremonijom, koja je ispoštovana pevanjem himne i postrojavanjem garde, poslanici su do daljnjeg završili sa sednicama.

Izvor: B92

Sreda, 26.05.2010.

11:32

Default images

Niko nije bio u mogućnosti da kaže da li će biti vanrednih sednica i na koju temu.

LDP kritikuje Vladu jer nije obavila svoj deo posla u vezi sa predlozima evropskih zakona, pa parlament nije u mogućnosti o njima da raspravlja.

Da se radi i tokom leta traži i DSS. Predsednica Skupštine i dalje kategorično ponavlja da Svetsko prvenstvo u fudbalu neće biti ni razlog ni opravdanje za pauzu u radu.

Garda i himna više nisu vest, ali pitanje do kada su nam se raspustili poslanici aktuelno je i na kraju ovog redovnog zasedanja. Kritike i očekivanja opozicije ne razlikuju se mnogo. Liberalno-demokratska partija upire prst u Vladu koja kasni sa donošenjem propisa i zakona koji se svrstavaju u korpus "evropskih“.

Poslanik Ivan Andrić kritikuje kabinet u Nemanjinoj jer, kako kaže, neradom ugrožavaju proces evropskih integracija.

"U ovom trenutku u Skupštini Srbije se nalaze samo tri zakona koja je podnela Vlada, a od kojih neki ovde stoje nekoliko godina. U proceduri nema ni jednog evropskog zakona, koji je Vlada dužna da pošalje Skupštini. Skupština je onemogućena da radi, a ja znam da će sada biti teza o tome da su poslanici na odmoru zbog Svetskog prvenstva, što nije tačno. Vrlo jednostavnim uvidom može se videti da mi nemamo dnevni red, dakle, nemamo sadržaj onoga što bi trebalo da radimo“, kaže on.

Kritike stižu i iz DSS-a. Zamenik šefa poslanika te grupe Rade Obradović kaže da Vlada, ako nema svojih predloga, može da zakaže sednicu na neku od tema koje nameće opozicija.

"U proceduri je bar 20 predloga koje smo mi predložili, pa hajde da raspravljamo bar o jednom od njih. Ne postoji razlog zašto skupština ne bi zasedala u sledećem periodu, ne postoji razlog da ne raspravljamo o tome kako ćemo da izvršimo reformu penzionog sistema i kako ćemo da rešimo mnoga druga pitanja, a ne da se o tome šta se dešava u državi i mi i građani informišemo iz novina“, smatra Obradović.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović ima razumevanja za tempo kojim radi Vlada, a vanredna zasedanja striktno vezuje za proceduru. Ona fudbal odbacuje kao razlog za letnju pauzu.

"Ne možemo voditi računa o Svetskom prvenstvu ako ocenjujemo da na dnevni red treba da dođe nešto što je izuzetno aktuelno. Procenjivaćemo, znate. Ako smo bez guvernera NB i bez zakona o NBS toliko dugo bili ovoliko koliko smo bili, da li će pet dana ranije ili kasnije to da se dogodi, ne mislim da je mnogo važno, ali ćemo učiniti sve. Kada će baš biti plenarna sednica prosto ne mogu da vam kažem, evo, to treba pitati one koji će mi predložiti akta koja treba da stavim na dnevni red“, rekla je ona.

Da dodatno razjasnimo – po Ustavu, parlament zaseda redovno 90 dana u proleće i na jesen.

Vanrednih zasedanja bude, ukoliko to zatraži Vlada ili 84 narodnih poslanika. Dok toga ne bude sednica nema, a poslanici su iz skupštine sale opravdano odsutni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: