Poseta zubaru najčešće zbog karijesa i gubitka zuba

Izvor: Blic, 11.Jun.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poseta zubaru najčešće zbog karijesa i gubitka zuba

Zubobolja je jedno od najčešćih oboljenja i mali je broj ljudi koji nisu patili od nje, pa se zato za ta oboljenja može tvrditi da su opšta pojava u našem narodu.

Mnoga zubna oboljenja mogu biti sprečena ili svedena na manju meru ako se oboleli zubi blagovremeno leče, a novija naučna ispitivanja dokazala su da su zubne bolesti skriveni uzročnici mnogih veoma teških oboljenja ostalih ljudskih organa.

Najčešći problemi zbog kojih se pacijenti javljaju stomatolozima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su danas isti kao i vekovima unazad, a koliko su oni u jednoj populaciji česti i koji od njih je predominantan, razlikuje se od zemlje do zemlje, izjavila je Tanjugu specijalista stomatološke protetike dr Marina Biljman.

Ona je istakla da su parodontopatija, karijes, estetski i funkcionalni problemi vezani za gubitak zuba najčešći razlozi za posetu stomatološkoj ordinaciji u celom svetu.

"Razvijenost jedne zemlje, kultura, običaji, način ishrane, organizovanost i dostupnost zdravstvene zaštite, posebno ulaganje u preventivu, kao i genetski faktori glavni su činioci koji utiču na stanje usta i zuba jedne nacije", kazala je Biljmanova.

Prema njenim rečima, stranac koji dolazi iz zemlje sa dugom i dobrom tradicijom i u kojoj su posete stomatologu redovne i podrazumevaju se, primetiće odmah da Srbi imaju loše zube i da svojim širokim i gostoljubivim osmehom ponosno pokazuju i one koji mu nedostaju.

Biljmanova ukazuje da nas, s druge strane, lekari, koji prate i statistički obradjuju podatke o stanju usta i zuba kod nas, uveravaju da se ono iz godine u godinu popravlja.

Ona smatra da naši gradjani ne izgledaju tako lepo što se tiče zuba, pogotovu imajući u vidu vreme u kome živimo i mogućnosti koje pruža nauka, iako pokazatelji govore o poboljšanju situacije.

Prema mišljenju Biljmanove, razlozi za to su mnogobrojni i obuhvataju način života, nestalnost i nestabilnost koju diktiraju burni i česti obrti u životima ljudi, zbog kojih redovne posete lekaru, pa tako i stomatologu, nisu zaživele.

Ona je istakla da se kod zubnog lekara odlazi kad se baš mora, kao i da to nije vezano samo za siromaštvo ili ruralnu sredinu.

"Pored društvenih okolnosti koje i danas predstavljaju nepovoljan faktor za ukorenjivanje pravilnog odnosa prema zdravlju uopšte, a zubima posebno, prisutan je nemar u održavanju higijene usta i zuba i odsustvo neprijatnosti zbog vidljivog nedostatka čak i više zuba", kazala je Biljmanova.

Ona je dodala da se najveća pažnja obraća na nedostatak zuba i to u gradskim sredinama, što je u neposrednoj vezi sa razvojem privatnog sektora, koji primenjuje savremeni estetski materijal i kvalitetne implantate.

"To su pozitivni signali, jer samo postojanje mogucnosti da se dobije stručna, kvalitetna i bezbolna stomatoloska usluga, bez čekanja, neophodan je preduslov da se uopšte i razmišlja o poboljšanju zdravlja usta i zuba", kazala je Biljmanova.

Ona smatra da će se situacija poboljšati uporedo sa stabilizacijom države i kada političari shvate da su izabrani da brinu o svojim gradjanima, jer će tada moći da se realizuju planovi i strategija u pogledu sveobuhvatne primene preventivnih mera Ministarstva zdravlja Srbije.

Komentarišući odnos državnog i privatnog sektora u stomatologiji, Biljmanova je konstatovala da se društveni sektor poslednjih 15 godina polako gasi, da usluge u domovima zdravlja uzmiču u kvalitetu, izboru materijala, efikasnosti i rokovima pred brojnim privatnim ordinacijama koje su sve bolje opremljene, pružaju kvalitetne usluge.

One bi efikasno nadomestile ambulante u domovima zdravlja pod uslovom da se poboljša materjalni status naših gradjana, smatra ona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.