Poruka: oružje samo zdravima

Izvor: Politika, 12.Mar.2010, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poruka: oružje samo zdravima

U rukama građana ima oko dva miliona komada oružja, 1.150.000 u legalnom posedu, ostalo u ilegalnom, a za dobijanje dozvole – nije potreban lekarski pregled

Petnaestočasovna drama, u kojoj je naoružani penzionisani pukovnik Vojske Srbije, prvo kao taoce držao svoje komšije, a zatim je ostao sam zabarikadiran u stanu na Ceraku, mahao i unaokolo pucao iz pištolja, samo pukom srećom se završila bez teških posledica.

Posle svega, jedino što je tražio od policije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koja je sa njim sve vreme pregovarala, bili su lekovi i da mu se omogući da kontaktira sa porodicom. Penzionisani pukovnik, prema rečima komšija, nije bio dobrog psihičkog zdravlja.

Nekoliko dana ranije, prilikom rutinske kontrole, ispred dekanata Medicinskog i Stomatološkog fakulteta u Ulici doktora Subotića, Interventna jedinica beogradske policije uhapsilaje Petra Bakića (62) iz Beograda, koji je u torbinosio snajpersku puškusa optičkim nišanom i pištolj „tetejac” sa prigušivačem.

Ispostavilo se da je Petar stric Velibora Bakića, optuženog da je u avgustu 2008. godine odsekao glavu Smailu Tariću iz Malog Zvornika.

Ova dva slučaja su različita, ali se tiču istog problema – velikog broja registrovanog i neregistrovanog oružja u rukama građana, niskih zakonskih kazni i mnogi bi rekli, olakog davanja dozvola za držanje oružja svakome ko je zatraži. Nažalost, čini se da se osim nekoliko pokušaja legalizacija oružja, koje nisu dale očekivane rezultate ništa drugo i konkretno ne preduzima.

I na kraju, kao da se sve svodi samo na medijske izveštaje o ovim pojedinačnim slučajevima.

Naime, iako je još pre nekoliko godina u MUP-u Srbije bilo pokrenuto pitanje obaveznog lekarskog pregleda prilikom podnošenja prijave za dobijanje oružnog lista, to ni dan-danas nije zaživelo u praksi.

Podsetimo, lekarski pregled je obavezan za polaganje vozačkog ispita, dok uverenje o zdravstvenom stanju, prilikom dobijanja dozvole za držanje oružja za ličnu bezbednost, nije obavezno.

Kako kažu u MUP-u Srbije, oružnilist za oružje za ličnu bezbednostmože da dobije svako ko prođe obuku, ko je punoletan, poslovnosposoban, nijeosuđivanpoZakonuojavnomreduimiruiZakonuooružjuiprotivnjega se ne vodikrivičniiliprekršajnipostupak. Odobrenje je potrebno i za nabavljanje municijei to u količini do 60 komada godišnje.

Ipak u policiji napominju da se „utvrđuje da li bi izdavanjem odobrenja bila ugrožena sigurnost drugih ljudi, odnosno javni red i mir”. Članstvo u lovačkoj ili streljačkoj organizaciji, kao ni odsluženje vojnog roka, nisu uslov za dobijanje ovog odobrenja.

Iako je zabranjeno nošenje oružja bez posebne dozvole, koja može da se dobije samo ako se dokaže da za to postoje izuzetno opravdani razlozi bezbednosti, čini se kao da se građani na ovo ne obaziru, jer im naruku idu blage zakonske kazne.

Tako je, prema Krivičnom zakonu, za posedovanje oružja bez dozvole zaprećena kazna od maksimalno tri godine zatvora. Ukoliko je reč o automatskom, gasnom i eksplozivnom oružju, propisana kazna je do pet godina zatvora.

U tom smislu zaprepašćuje podatak da u rukama građana ima oko dva miliona komada oružja, 1.150.000 u legalnom posedu a ostalo u ilegalnom. Suvišno je napominjati da ovakva rasprostranjenost i laka dostupnost oružja skoro svakome, pa čak i maloletnicima, pre svega utiče na smanjenje bezbednosti građana.

D. Vukosavljević

[objavljeno: 13/03/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.