Izvor: RTS, 07.Avg.2022, 06:07

Porođaj posle transplantacije bubrega, prvi put u istoriji niškog Kliničkog centra

Retke su transplantacije organa kod nas, a još ređe situacije da transplantirana pacijentkinja dobije bebu. Upravo to se desilo na niškoj Ginekološko-akušerskoj klinici: žena kojoj je pre sedam godina presađen bubreg, rodila je zdravu devojčicu.
Kada joj je 2015. godine transplantiran bubreg koji joj je donirao otac, Milica je dobila novu šansu za život. A pre dva dana ona je na svet donela novo biće. 

"Dobro sam, srećna sam. Izborila >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sam se da dobijem dete. Najbitnija stvar je da je beba dobro, zdrava, kao i da sam ja dobro. Nije bilo jednostavno, ali imala sam podršku porodice i lekara. Verovala sam da mogu i slušala lekare", priča Milica Cvetković Trajković.
Vođenje trudnoće i porođaj, bili su izazov za niške ginekologe ali je, kažu, sve proteklo uredno i bez problema.
"Porođaj smo završili carskim rezom, planski, po protokolu. Ekipa je bila unapred pripremljena. Sačinjavali su je ljudi i sa nefrologije, kao i ansteziološka služba, transfuziologija i tim za transplantaciju. Svi smo bili u komunikaciji", objašnjava prof. dr Milan Stefanović, načelnik Odeljenja perinatologije UKC Niš.
Apel za doniranje organaMilica je prva pacijentkinja u istoriji niškog Kliničkog centra kojoj je urađena i transplantacija bubrega, a zatim i porođaj.
Lekari kažu da pacijenti sa transplantiranim organima imaju veliku šansu da se ostvare kao roditelji, dok kod onih sa akutnim bubrežnim bolestima, to je gotovo nemoguće.
"Nakon uspešno izvedene transplantacije kod ove pacijentkinje, vraćena je društvu, porodici, radnoj sredini. Dolazak na svet male zdrave devojčice je vrhunski cilj, koji i opravdava metodu transplantacije, kao najboljeg načina lečenja pacijenata koji imaju probleme sa bubrezima", kaže doc. dr Branka Mitić, rukovodilac Klinike za nefrologiju UKC Niš.
Lekari zato ponavljaju apel za doniranje organa pacijenata koji su doživeli moždanu smrt, kako bi sličnih slika, poput ove 36-godišnje Vranjanke sa bebom u naručju, bilo više.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.