Porez na luksuz i za kombije!

Izvor: Press, 17.Jan.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Porez na luksuz i za kombije!

Porez na luksuz, koji su do sada plaćali samo vlasnici džipova, država prenela i na mala teretna vozila, čime je podigla registraciju kombija na oko 100.000 dinara! Registracija teretnih vozila do 3,5 tona poskupela je ove godine oko dva i po puta jer je država od 1. januara uvela porez na luksuz za sve kombije i male kamione! Tako će oko 130.000 vlasnika ovakvih vozila pored redovne registracije morati da plati po oko 70.000 dinara poreza državi! >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << Firme koje se bave auto-prevozom tvrde da će samo za registraciju morati da rade dva meseca.Ministarstvo finansija predložilo je izmene Zakona o porezu na upotrebu, držanje i nošenje dobara, pa je porez na luksuz, koji su do sada plaćali samo vlasnici skupih džipova, prenet i na mala teretna vozila. Vlasnici ovih vozila bili su ogorčeni kada su im ovih dana za registraciju tražili dva i po puta više novca nego prošle godine!
Izjednačeni s džipovima
- Otac i ja imamo jedan kombi iz 2003. godine od 2.800 kubika i njime obavljamo transport. Prošle godine platio sam registraciju 31.000 dinara, a ove godine čak 107.000! Cela prošlogodišnja zarada bila mi je oko 400.000 dinara, pa sada ispada da ću četvrtinu toga morati da dam državi za registraciju?! S ovim nametima nemoguće je opstati i ne znam kako ću moći da radim - žali se Vladimir Skadrić, zastupnik jedne transportne firme.
On kaže da je sada Ministarstvo finansija izjednačilo vlasnike skupih džipova sa auto-prevoznicima koji žive od toga posla.
- Jedno vreme bilo je dozvoljeno da se džipovima vrši prenamena na teretno vozilo kako bi se plaćao manji porez. Pa su sada i teretna vozila, koja se koriste u privredi, potpala pod oporezivanje. Tako sada imamo ogroman porez, iako nam je cena registracija ostala slična kao prošle godine - objasnio je Skadrić.
U firmi „Adam šped" rekli su nam da jednom kombiju treba skoro dva meseca rada da bi isplatio ovoliku registraciju.
- Ako imate kombi koji vozi ka inostranstvu, računajte da će zbog jedne ture izgubiti barem 12 dana. Ali se često dešava da ti kombiji imaju po pet i više dana stajanja zbog krize u državi. Pa onda opet dobijete jedan izvoz i tako ste već izgubili mesec. Kada isplatite carinu, putarine, gorivo i radnike, ispada da će vam za registraciju trebati skoro dva meseca rada po jednom kombiju! A zamislite firme koje imaju samo jedan kombi? Pa još ako je na lizing, ti ljudi neće imati para ni ratu da plate - kažu u ovoj kompaniji.
U Ministarstvu finansija tvrde da oni nisu imali nameru da podignu porez na teretna vozila, već su samo morali da usaglase pravila sa Zakonom o bezbednosti u saobraćaju.
Ministarstvo: Morali smo!
- Zakon o bezbednosti u saobraćaju izbacio je kategoriju kombi vozila i podveo je pod teretna vozila do 3,5 tone. A mi smo morali da sa njim usaglasimo Zakon o porezu na upotrebu, držanje i nošenje dobara. Tako su teretna vozila prebačena u kategoriju onih koja se oporezuju. Jednostavno, jedan zakon mora da prati drugi i nismo mogli drugačije - objasnili su nam u Ministarstvu finansija.
U poslovnom udruženju „Međunarodni transport" smatraju da bi firme koje kombi koriste za posao trebalo da budu oslobođene poreza.
- Prvo, ne mogu isti tretman imati fizička lica i preduzeća. Ta vozila ne bi trebalo oporezovati jer se ona koriste u privredi, a ne za luksuz. Ne znam zašto je to urađeno, i smatram da nije u redu jer sve kolege koje se regularno bave tim prevozom već plaćaju porez državi i zapošljavaju ljude. Ja podržavam da se uvede red u tu oblast i da se kazne oni koji rade nelegalno izbegavajući porez. Ali na ovaj način zakonodavac je oštetio one koji legalno rade i imaju preduzeća za mali prevoz - kaže Neđo Mandić, predsednik udruženja „Međunarodni transport".

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Porez na luksuz i za kombije

Izvor: AutoBlog, 18.Jan.2011, 10:16

Preuzeto sa : Pressonline.rsPorez na luksuz, koji su do sada plaćali samo vlasnici džipova, država prenela i na mala teretna vozila, čime je podigla registraciju kombija na oko 100.000 dinara!Registracija teretnih vozila do 3,5 tona poskupela je ove godine oko dva i po puta jer je država od 1. januara...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.