Popović: Startap kompanije kao podrška mladim stručnjacima

Izvor: RTS, 08.Avg.2017, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popović: Startap kompanije kao podrška mladim stručnjacima

Sve startap kompanije ali i kompanije koje se bave izvozom, a imaju ideje za inovacije, mogu da se prijave na javni konkurs Fonda za inovacionu delatnost i dobiju i do 300.000 evra podrške Vlade, poručio je ministar za tehnološki razvoj i inovacije Nenad Popović.
Popović je u Užicu prisustvovao prezentaciji Programa podrške tehnološkim inovacijama privrednicima Regionalne Privredne komore Užice, a >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nakon toga obratio se novinarima i najavio još dva projekta.

Rekao je da će Vlada Srbije finansijski podržati dva programa koja organizuje Fond za inovacionu delatnost i koji se tiču inovacija u tehnologiji, a to su Program ranog razvoja, koji je namenjen takozvanim startap kompanijama i Program sufinansiranja inovacija.
"Prvi program je za startap kompanije do tri godine starosti. Oni mogu da se kandiduju za sredstva do 10 miliona dinara koja će obezbediti Vlada Srbije", ističe Popović.
Drugi konkurs, kaže, važi za sve kompanije čiji proizvodi mogu da konkurišu na domaćem i međunarodnom tržištu i oni mogu da se kandiduju za sumu do 37 miliona dinara.
U evaluaciju oba projekta, kaže ministar za tehnološki razvoj i inovacije, uključeni su "najbolji domaći recenzenti i ekspertska komisija sastavljena od vrhunskih međunarodnih i domaćih stručnjaka koji su birani na konkursu".
Popović je istakao da je koncept konkursa napravljen po ugledu na slične konkurse i fondove koji su razvijani u najbrže rastućim ekonomijama u svetu.
"To su pre svega zemlje koje su veličine Srbije, Švajcarska i Izrael i Finska, ali i u druge velike ekonomije poput Rusije", naveo je.
"Startapovima čuvamo mlade stručnjake da ostanu u zemlji"
Popović smatra i da je važno negovati koncept startapa, jer time država daje mogućnost mladim i sposobnim stručnjacima.
"Time čuvamo najbolje mlade stručnjake i inženjere da ostanu u zemlji. Vlada Srbije je prepoznala inovacije i tehnološki razvoj kao budućnost", ističe, te poziva sve kompanije da se prijave na konkurs, najavljujući da će takvih konkursa ubuduće biti više.
Primetio je da su stručnjaci iz Užica doneli Srbiji mnogo nagrada na evropskim konkursima i takmičenjima u inovacijama, a s tim se složio i gradonačelnik Tihomir Petković, koji je zahvalio Vladi i Fondu za inovacioni delatnost i pozvao sve užičke privrednike da apliciraju na javni poziv za sredstva.
Direktor Fonda za inovacionu delatnost Ivan Rakonjac podsetio je da se radi o dva programa koja od ove godine postaju stalni programni Fonda, a uspostavljeni su kao pilot programi 2011, dodajući da je te fondove najpre finansirala Evropska unija, a sada to čini Vlada Srbije.
Program ranog razvoja, podsetio je, namenjen je startapovima i kroz njega se dodeljuje 80.000 evra a oni koji se prijave moraju da daju 15 odsto novca.
Na drugom programu oni koji učestvuju treba da ulože najmanje 30 odsto sredstava dok od Vlade dobijaju 300.000 evra.
Rok za prijavu na konkurs je 1. septembar.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Popović: Ispunićemo obećanje – startap centar u Nišu do septembra

Izvor: RTS, 09.Avg.2017, 10:37

Radovi na izgradnji Centra za startapove i inovativno preduzetništvo u Nišu teku po planu i Centar će biti spreman do septembra, kao što je i obećano, izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, koji je nenajavljeno obišao radove na izgradnji startap centra na Elektronskom...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.