Popović: Odluka o doktoratu Siniše Malog isključivo akademska

Izvor: RTS, 25.Nov.2019, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Popović: Odluka o doktoratu Siniše Malog isključivo akademska

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kaže za RTS da je odluka o doktoratu Siniše Malog isključivo akademska, kao i da je procedura pokrenuta protiv kandidata, ali da to ne znači da ne može da se razgovara o odgovornosti mentora i članova komisije.
Ivanka Popović je, gostujući u "Beogradskoj hronici", objasnila da neakademsko ponašanje obuhvata više stvari, a konkretno u slučaju doktorata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ministra finansija Siniše Malog to znači predstavljanje tuđih ideja ili tuđeg rada bez navođenja izvornog autorstva.

Ukazala je da je posledica ove odluke da će doktorat biti poništen.
"Mi smo imali već nekoliko slučajeva, samo to nije bilo u žiži interesovanja javnosti", dodala je Popovićeva.
Objasnila je da će se to desiti na Senatu Univerziteta po preporuci Odbora koji je odluku doneo jednoglasno.
Na pitanje da li neke sankcije prema procedurama snose i mentor i komisija ili samo kandidat, Popovićeva je odgovorila da je pokrenuta procedura protiv kandidata.
"Konkretno, u ovom slučaju procedura je pokrenuta protiv kandidata, ali to ne znači da ne može da se preduzme i sledeća faza da se razgovara o odgovornosti mentora i članova komisije", istakla je rektorka.
"To sad zavisi od akademske zajednice, da li će dalje istražiti to pitanje", dodala je Popovićeva.
Odgovarajući na pitanje šta kaže kada čuje da je odluka o doktoratu politička, Popovićeva ističe da je odluka isključivo akademska.
Ukazala je da je zbog toga i apelovala tokom čitavog postupka da on ostane u okviru akademskih okvira, da se ne bi dovela ta odluka u bilo kakvu sumnju da je to politička.
"Ta odluka je zaista zasnovana samo i isključivo na podacima koji su bili dostupni Odboru, a bilo ih je dosta. I Odbor je kao stručno telo Univerziteta jednoglasnu doneo odluku na osnovu podataka koje je imao i to može isključivo da bude akademska odluka", objasnila je rektorka.
Ukazala je da je specifično u ovom slučaju što to nije neko iz akademske zajednice, već je to lice koje je poznato javnosti pa je to izazvalo interesovanje.
"U svim ovim drugim slučajevima koje smo imali zaista tog interesovanja nije bilo", dodala je Popovićeva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ivanka Popović: Odluka o doktoratu Siniše Malog isključivo akademska

Izvor: RTS, 25.Nov.2019

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović kaže za RTS da je odluka o doktoratu Siniše Malog isključivo akademska, kao i da je procedura pokrenuta protiv kandidata, ali da to ne znači da se ne može razgovarati o odgovornosti mentora i članova komisije. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.