Izvor: RTS, 01.Okt.2020, 01:06

Popović: Fakulteti spremni za kombinovanu nastavu

Rektorka Univerziteta u Beogradu prof. Ivanka Popović izjavila je da su fakulteti spremni za kombinovani model nastave u novoj školskoj godini koja počinje sutra. Naglasila je i da izmenama Statuta UB svako ko dobije etičku kaznu ne može obavljati upravnu funkciju ni na fakultetu, ni na univerzitetu.
U nekim visokoškolskim ustanovama nastava za brucoše počela je ranije, 21. odnosno 28. septembra, dok će nova školska godina na fakultetima početi >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sutra.

Rektorka Univerziteta u Beogradu prof. Ivanka Popović kaže da su fakulteti spremni za kombinovani model nastave.
"Važno je da uhvatimo što više vremena da može sa brucošima da se radi uživo nastava. To je važno za sve studente. Imamo kombinovani model nastave, teorijska predavanja će ići uglavnom onlajn, dok će vežbe ići uživo u sedištu fakulteta", rekla je Popović za Tanjug nakon sednice Saveta UB.
Povodom zahteve pojedinih studenata da se smanje školarine na fakultetima za 30 odsto, rektorka je rekla da ne vidi način kako fakulteti da spuste školarine svima i da opstanu.
Navela je da će se razmatrati svaki pojedinačni zahtev studenata koji su u teškoj finansijskoj situaciji.
"Njima ćemo pomoći smanjenjem školarina ili potpunim oslobađanjem od školarine. Fakulteti su to radili i ranije, radiće to i sada. Mislim da je to jedini način kako možemo da prebrodimo ovu kriznu situaciju da pomognemo studentima", naglasila je Popović. 
"Nema funkcije na fakultetu za one koji imaju etičku kaznu"Svako ko dobije kaznu Etičkog odbora Univerziteta u Beogradu neće moći da rukovodi telima na fakultetu i univerziteta i obavlja bilo koju funkciju, predviđeno je izmenama Statuta UB koje je usvojio Savet UB.
Rektorka UB prof. Ivanka Popović je istakla da je Univerzitet posvećen akademskom integritetu i čestitosti.
"Svako ko dobije etičku kaznu ne može obavljati upravnu funkciju ni na fakultetu, ni na univerzitetu. Ne može da obavlja bilo kakvu funkciju kojom se rukovodi nekim telom, organizacionom jediniciom i drugim organom fakulteta ili univerziteta", rekla je Popović. 
Navela da je izmena Statuta pravi način da se objasni koliko je važno da se neguje čestitost na univerzitetu.
Članovima Saveta bilo je nejasno da li je to trajna mera ili privremena, a rektorka kaže da o tome ne treba diskutovati.
"Etička kazna je trajna", zaključila je Ivanka Popović. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

I fakulteti počinju s novom školskom godinom

Izvor: B92, 01.Okt.2020

Beograd -- Nova školska godina na fakultetima počinje danas, a rektorka Univerziteta u Beogradu prof. Ivanka Popović kaže da je sve spremno za kombinovani model nastave...Popović je navela da je u nekim visokoškolskim ustanovama nastava za brucoše počela ranije, 21. odnosno 28. septembra..."Važno...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.