Izvor: RTS, 10.Jan.2022, 11:56

Ponovo se zabelelo u Srbiji, glavni putevi prohodni

Sneg od jutros pada u većem delu zemlje, a na području istočne Srbije najavljena je kiša koja će se lediti pri tlu, pa je neophodan dodatni oprez u saobraćaju. Zimska služba "Beograd puta" je u pojačanom trećem stepenu angažovanja. RHMZ žutim alarmom upozorava na sneg na području zapadne, centralne i južne Srbije gde se najavljuje dalje povećanje visine snežnog pokrivača.
Sneg koji pada u poslednjih 12 sati nije napravio veće probleme u >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saobraćaju. Putari apeluju da se na put ne kreće bez zimske opreme i lanaca, a ukoliko se odluče da krenu, treba da voze oprezno i brzinu prilagode uslovima na putu.

Auto-putevi i svi državni putevi prvog i drugog reda, kao i prilazi graničnim prelazima i planinskim centrima su prohodni za saobraćaj, saopštili su "Putevi Srbije".
Trenutno je na snazi je treći stepen angažovanja radne snage, mehanizacije i opreme koja je angažovana na čišćenju kako bi obezbedili normalno odvijanje saobraćaja. 
Na području Dragačeva i Zlatiborskog okruga, sneg pada neprekidno od prethodne noći, ali su putevi prvog i drugog reda prohodni.
Na snazi je zabrana saobraćaja za teretna motorna vozila preko Tare i Debelog brda. 
Sto deset mašina čiste sneg u BeograduSneg pada i u Beogradu i uslovljava gužve u saobraćaju. Ulice su prohodne, ali raskvašeni sneg otežava kretanje vozila.  
Zimska služba JKP Beograd put trenutno je u pojačanom trećem stepenu angažovanja, kaže gradonačelnik Zoran Radojičić i ističe da je na terenu u dve smene aktivno 110 mašina na kojima dnevno radi 300 ljudi, prenosi Beoinfo.
"Za čišćenje snežnih padavina, za koje se na osnovu vremenske prognoze očekuje da će padati promenljivim intenzitetom u narednih 36 časova, angažovano je 80 velikih kamiona, 15 manjih multikar vozila i 15 građevinskih utovarnih mašina. Ekipe ove službe rade 24 časa dnevno, u dve smene po 12 časova", naveo Radojičić.
Stanje na terenu je, prema njegovim rečima, pod kontrolom, a zimska služba je prisutna na svih 14 baza u svim gradskim opštinama. 
Saobraćaj na deonicama državnih puteva na teritoriji grada Smedereva obavlja se otežano, ali su ekipe na terenu s maksimalnim kapacitetom ljudstva i mehanizacije. Prevoz putnika na gradskim, prigradskim i međumesnim linijama obavlja se redovno i bez zastoja.
Na delu auto-puta E-80, u zoni tunelâ Sarlah i Sopot, zbog snežnih padavina, smanjeno je  ograničenje brzine.
Vozovi u Srbiji za sada saobraćju po važećem redu vožnje, rečeno je Tanjugu u "Srbija vozu". 
Žuti i narandžasti meteoalarmInače, na snazi je narandžasti meteoalarm zbog snega i moguće ledene kiše, a Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je to upozorenje za područje istočne Srbije, Timočku krajinu i Banat, upozoravajući na kišu koja će se ponegde lediti na tlu.
Iz RHMZ žutim alarmom upozorava na sneg u području zapadne, centralne i južne Srbije gde se očekuje sneg i dalje povećanje visine snežnog pokrivača.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.