Izvor: RTS, 05.Feb.2022, 07:01

Pomama za noževima iz "Maksija", ima li posla za inspekciju

Čini se da cela Srbija sakuplja markice za noževe koji se dobijaju u akciji u prodavnicama trgovinskog lanca "Delez". Malo je potrošača koji su noževe i nabavili, a mnogo nezadovoljnih. Neki su čak toliko ljuti da su podneli prijave inspekciji.
U "Maksiju" je u toku vanredni inspekcijski nadzor, zbog sad već čuvene akcije "Uštedi za vrhunski set noževa". Pre više od tri meseca ovaj veliki trgovinski lanac započeo je akciju koja je izazvala >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << veliko interesovanje potrošača.

Ko sakupi 40 nalepnica može da kupi švajcarski nož od japanskog čelika i za samo jedan dinar. Na svakih utrošenih 500 dinara, dobija se po jedna markica. Međutim, posle izvesnog vremena u marketu, više nije bilo noževa ili ih je bilo vrlo retko, tvrde potrošači, pa su samo najuporniji uspevali da ih kupe.
"Nama je izuzetno žao zbog situacije koja se trenutno dešava u transportnom sistemu, odnosno zbog zastoja u distribuciji koji je izazvan s jedne strane usporenim procesom uvoza zbog korone, a s druge strane zbog ogromnog interesovanja kupaca odnosno javnosti za ovaj program", kaže Milica Popović, portparolka kompanije "Delez Srbija".
Potrošači su nepoverljivi, a neki tvrde da je u jednom objektu zbog noževa zamalo izbila tuča.
U marketu tvrde da je akcija produžena do 9. marta i da će svi koji su sakupili markice u narednom periodu moći da nabave artikle iz promo-seta.
Postavlja se pitanje da li zastoj u transportu može da bude opravdanje ili kupci ipak imaju pravo da se ljute. Zbog ove akcije koja podstiče potrošače na kupovinu, a na adresu Tržišne inspekcije stiglo je sedam prijava u Beogradu.
"Vanredni inspekcijski nadzor je u toku, pa dok god traje, nije uputno da komentaršemo rezultate", navodi Mirjana Damjanović iz Tržišne inspekcije.
Naglašava da ukoliko se utvrdi povreda propisa preduzeće se zakonom propisane mere i podneće se zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.
Efektiva: Pažljivo sa akcijama trgovinskih lanacaU Udruženju za zaštitu potrošača "Efektiva" skreću pažnju kupcima da budu pažljivi prilikom učešća u različitim "akcijama" hipermarketa.
"Bilo je ranije primera kupite čips dobićete limenku nekog pića, pa se ispostavi da ljudi kupe čips, dobiju kupon, a pića nema", navodi Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača "Efektiva".
"Periodično se pojavljuju slične akcije – ako kupite ovo dobićete ono, a tog onog obično nema ili ga ima veoma malo", dodaje Gavrilović.
Svako neispunjeno obećanje trgovca znači obmanu potrošača, poručuju u Tržišnoj inspekciji. Da bi se prevarama stalo na put, važno je da svaka sumnja bude prijavljena, a trgovac može da plati kaznu od trista hiljada do dva miliona dinara.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.