«Politika» saznaje: Ratko Marković podnosi ostavku

Izvor: Politika, 19.Sep.2010, 14:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

«Politika» saznaje: Ratko Marković podnosi ostavku

Pred zaključenje današnjeg štampanog izdanja  „Politike”, kasno sinoć redakciji se javio profesor Pravnog fakulteta u Beogradu dr Ratko Marković, koga je Vlada Srbije početkom prošle nedelje imenovala za predsednika Upravnog odbora Instituta društvenih nauka, što je u medijima izazvalo niz kontroverznih komentara.

Profesor Marković nas je obavestio da će Vladi Srbije sutra podneti neopozivu ostavku na tu odgovornu naučnu i društvenu funkciju.

Tekst ostavke >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << profesora Markovića prenosimo u celini:

Vladi Republike Srbije

Iz televizijske emisije u kojoj je bio gost, saznao sam iz usta resornog ministra, gospodina Božidara Đelića, da me je Vlada Srbije na funkciju predsednika Upravnog odbora Instituta društvenih nauka imenovala rukovodeći se političkim, a ne stručnim, kako je rekao, „kriterijumima”.

Dotle sam bio u zabludi da sam na tu funkciju imenovan jedino po stručnom osnovu.

Pošto već 42 godine radim u naučnim ustanovama, znam kako se u njima gleda na ljude koji postaju članovi njihovih organa na osnovu politike, a ne na temelju nauke i struke. Čak i ako je stranačka pripadnost merilo za članstvo u upravnom odboru jedne naučne ustanove, i tada sam pogođen, jer u političkoj stranci koja me je, navodno predložila, ima politički mnogo značajnijih ličnosti od mene, koji u stranci nemam nikakvu funkciju.

Ne želeći da budem uljez u pomenutoj naučnoj ustanovi, zahvaljujem Vladi Srbije na imenovanju na funkciju predsednika Upravnog odbora Instituta društvenih nauka.

S odličnim poštovanjem

prof. dr Ratko Marković

.................

Profesor Marković je naveo da će tekst svoje ostavke Vladi Srbije dostaviti sutra.

M. Albunović

objavljeno: 19/09/2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.