Ratko Marković najavio ostavku

Izvor: B92, Tanjug, 19.Sep.2010, 13:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratko Marković najavio ostavku

Beograd -- Ratko Marković izjavio da će podneti neopozivu ostavku na mesto predsednika UO Instituta društvenih nauka zbog navoda da nije postavljen zbog stručnih razloga.

Ostavku će, kako je rekao, Vladi dostaviti sutra, pošto je saznao iz izjava Božidara Đelića da je imenovan prema političkim, a ne stručnim kriterijumima.

Ratko Marković, nekadašnji bliski saradnik Slobodana Miloševića, koji je prošle sedmice odlukom vlade imenovan za predsednika Upravnog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbora Instituta društvenih nauka, sada podnosi ostavku na to mesto.

U tekstu ostavke dostavljenom medijima, Marković navodi da je od stupanja na dužnost verovao da je na to mesto imenovan na osnovu stručnih kvaliteta, ali da je, kako kaže, bio u zabludi.

"Iz televizijske emisije u kojoj je bio gost, saznao sam iz usta resornog ministra, gospodina Božidara Đelića, da me je Vlada Srbije na funkciju predsednika Upravnog odbora Instituta društvenih nauka imenovala rukovodeći se političkim, a ne stručnim kriterijumima", navodi Marković.

Podsetimo, Ministar za nauku Božidar Đelić, priznao je u sredu u emisiji Kažiprst B92 da se Upravni odbori, čak i naučnih institucija, biraju političkim dogovorom.

Pre samo nekoliko dana Marković nije mogao tačno da navede šta ga je kvalifikovalo na mesto predsednika uoravnog odbora Instituta društvenih nauka.

Marković je bio jedan od autora Zakona o univerzitetu iz 1998. godine, koji je poslužio je za obračun sa neistomišljenicima i ukidanje autonomije Univerziteta. Marković međutim tvrdi da nije on pravio taj zakon i nije želeo da odgovori na pitanje da li je njime naneo štetu univerzitetu.

Imenovanje prof. Markovića za predsednika Upravnog odbora te naučne ustanove izazvalo je protekih dana veliku pažnju medija.

"Pošto već 42 godine radim u naučnim ustanovama, znam kako se u njima gleda na ljude koji postaju članovi njihovih organa na osnovu poltike, a ne na temelju nauke i struke", naveo je Marković u ostavci koju će predati Vladi.

On je dodao da je time "pogođen" čak i ako je stranačka pripadnost merilo za članstvo u upravnom odboru jedne naučne ustanove, jer u stranci koja ga je, navodno, predložila, ima politički mnogo značajnijih ličnosti od njega, koji u stranci nema nikakvu funkciju.

"Ne želeći da budem uljez u pomentuoj naučnoj ustanovi, zahvaljujem Vladi Srbije na imenovanju na funkciju predsednika Upravnog odbora Instituta društvenih nauka", naveo je Marković u ostavci.

Stojiljković: Partokratija umesto demokratije

Profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković izrazio je uvažavanje za integritet koji je profesor Ratko Marković pokazao podnošenjem ostavke na funkciju predednika UO Instituta društvenih nauka.

Profesor Stojiljković je rekao da se takva pitanja, međutim, ne mogu rešavati individualno već redukovanjem uticaja partija na odlučivanje.

"Nominovanje stranaka za sve i svašta je dovelo je do kraja demokratije i uvelo nas u partokratiju, jer se sve odlučuje u okviru partijskih struktura umesto da se to prenosi na korisnike usluga pojedinih institucija, predstavnike društvene zajednica, pa i na stručna i profesionalna udruženja, uključujući i novinarska", kazao je Stojiljković.

Sociolog Milan Nikolić izjavio je da je profesor Ratko Marković dobro odreagovao na "dobro reagovanje javnosti" podnošenjem ostavke na funkciju predsednika Upravnog odbora Instituta za društsvene nauke.

"Mislim da je časna njegova odluka da ne prihvati tu funkciju i izabrao je za to dobar razlog, da je reč o političkom nameštenju, a ne stručnim zaslugama", naveo je Nikolić.

Nikolić je dodao da mu je drago da je, kako je rekao, profesor Marković imao taj osećaj "časti" da podnese ostavku.

"To se ne bi dogodilo da javnost nije dobro reagovala, a on (Marković) je dobro reagovao na dobro reagovanje javnosti i pokazao tu lepu dimenziju", rekao je Nikolić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ratko Marković podnosi ostavku

Izvor: Šumadija Press, 19.Sep.2010

Ratko Marković je potvrdio Tanjugu da će podneti neopozivu ostavku na mesto predsednika UO Instituta društvenih nauka, na koje ga je imenovala Vlada.

Nastavak na Šumadija Press...

Marković najavio ostavku na mesto predsednika UO

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Sep.2010

BEOGRAD -..Prof. dr Ratko Marković potvrdio je danas Tanjugu da će podneti neopozivu ostavku na mesto predsednika Upravnog odbora Instituta društvenih nauka, na koje ga je prošle sedmice imenovala Vlada Srbije...Ostavku će, kako je rekao, Vladi Srbije dostaviti sutra, pošto je saznao da je za predsednika...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Ostavka Markovića pod pritiskom javnosti

Izvor: Blic, 20.Sep.2010, 01:10

Profesor Ratko Marković, jedan od simbola vladavine Slobodana Miloševića, najavio je danas da podnosi neopozivu ostavku na mesto predsednika Upravnog odbora Instituta društvenih nauka nakon negodovanja stručne javnosti što socijalisti vraćaju stare, ozloglašene kadrove na čelo uglednih institucija....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.