Izvor: RTS, 25.Apr.2021, 16:00

Policija prekinula radove na memorijalu kapetanu Lešiju iznad Velikog Trnovca

Policija je prekinula radove na podizanju memorijala komandantu takozvane Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe Ridvanu Ćazimiju, poznatijem kao kapetan Leši, iznad Velikog Trnovca, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.
"Bez dozvole u ovoj zemlji se ne zida ništa. Ne može da se zida ni kuća, ni zgrada, a kamoli nekakav memorijal. U ovoj zemlji ima zakon o spomenicima po kome se jasno zna kome se može dići spomenik, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kome ne može. Zakon će se bezrezervno poštovati", naglasio je Aleksandar Vulin gostujući na TV Prvoj.
Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa izjavio je 20. aprila da su na uzvišenju iznad Velikog Trnovca, na jugu centralne Srbije, počeli radovi na uređenju prostora i izgradnji objekta posvećenog komandantu tzv. Oslobodilačke vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe Ridvanu Ćazimiju, poznatom kao komandant Leši.
Ćazimi je bio je jedan od četiri komandanta terorističke organizacije Oslobodilačka vojske Preševa, Bujanovca i Medveđe.
Poginuo je 2001. godine tokom sukoba sa Združenim snagama bezbednosti na brdu Crni kamen kod Velikog Trnovca.
Na ulazu u Veliki Trnovac lokalni Albanci su mu 2002. godine podigli spomenik, a 2012. je u tom mestu otvoren i muzej posvećen njemu, koji su podigli lokalni Albanci uz pomoć albanske dijaspore.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predstavnik Albanaca u Srbiji odbacuje navode ministra o memorijalu komandantu Lešiju

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 25.Apr.2021

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafi izjavio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da policija ne odlučuje koji je objekat legalan i da je to u nadležnosti drugih organa i institucija. Mustafi je tako odgovorio na izjavu ministra policije Srbije Aleksandra Vulina da je policija sprečila...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.