Izvor: Blic, 17.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Polaganje ispita bez profesora

Polaganje ispita bez profesora

Ekonomski fakultet u Beogradu prvi je fakultet u regionu jugoistočne Evrope koji uvodi sistem elektronskog ispitivanja studenata. U računarskom kabinetu sa 45 mesta, koji je isključivo za te svrhe, ove nedelje održana su dva probna polaganja ispita iz međunarodnog prava. Sistem testiranja na računarima zvanično će na ovom predmetu zaživeti u junskom roku, a od septembra očekuju da će biti proširen na još nekoliko predmeta.

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Ovaj sistem ispitivanja je relativno novijeg datuma i na većini ozbiljnih univerziteta još nije zaživeo u celini. Konačno idemo u korak sa svetom, a nekoliko koraka prednjačimo ispred regiona jugoistočne Evrope, gde ne postoji nijedna elektronska učionica za ispitivanje - tvrdi Branislav Pelević, dekan Ekonomskog fakulteta.

Za razliku od tradicionalnog načina ispitivanja, ovde se student suočava direktno sa računarom u kojem se nalazi čitava baza pitanja u formi testa. Za svako pitanje ponuđena su četiri odgovora kao na kvizu. Test se radi dva sata i za to vreme student može da menja odgovore i nema obavezu da radi po redu. U trenutku kada izjavi da je završio ispit, automatski dobija izveštaj o broju tačnih odgovora i oceni koju je zaslužio.

- Sistem polaganja nije loš, samo malo zamara oči. Prednost starog sistema je ako si manje naučio, profesor te izvuče, a ovde možeš da pogodiš nešto što nisi očekivao - zapaža jedan od studenata Ekonomskog fakulteta koji je želeo da ostane anoniman.

Kako kompjuter generiše svakom studentu posebnu kombinaciju pitanja, onemogućena je svaka zloupotreba. U odnosu na klasično ispitivanje objektivnost profesora je zagarantovana, te student može jedino da se požali na lošu sreću.

- Najvažnije je što testiranje može da se ponavlja više puta tokom godine. Time se omogućuje ocenjivanje rasta znanja u kontinuitetu tokom celokupnog procesa izvođenja nastave. Eliminisan je i uobičajeni stres kod studenta, da pola godine radi jedan predmet, a onda čeka da ga profesor pola sata ispituje - dodaje Pelević.

Testovna ispitivanja kao nešto uobičajeno u svetu, prema mišljenju stručnjaka, značajna su što podstiču razmišljanje i isključuju učenje faktografije napamet.

Studenti će u narednom periodu, na osnovu probnih ispita, moći da daju svoje mišljenje i zamerke, koje će pomoći usavršavanju sistema. M. Graf

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.