Pojedine države iz regiona zabranile uvoz stoke iz Srbije

Izvor: RTS, 15.Jun.2016, 09:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojedine države iz regiona zabranile uvoz stoke iz Srbije

Bolest kvrgave kože goveda je pod kontrolom, tvrde nadležni, iako se beleže novi slučajevi obolele stoke. Ugrožen je čitav Pčinjski okrug u kome je zabranjen promet žive stoke, a zatvorena je i stočna pijaca. Štetu zbog gubitka grla trpe domaćinstva, a zbog smanjenog izvoza junetine trpi čitava privreda.
Stošići iz sela Ljiljance kod Bujanovca imali su osam krava. Posle jučerašnje ispaše >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << - jednu manje.

"Posle paše kad smo došli da muzemo ja sam primetio da krava ima kljoke u predelu vrata i predelu prednje plećke", kaže Tomislav Stošić iz sela Ljiljance.
Prijavljen je još jedan sumnjiv slučaj, u Jablanici kod manastora Prohor Pčinjski, na drugom kraju opštine Bujanovac.  
Laboratorijska analiza da li je stoka zaražena bolešću kvrgave kože koju prenose komarci, muve i krpelji, više se ne čeka. Sva grla sa simptomima preventivno se uništavaju. Prema evidenciji Uprave za veterinu, do sada je registrovana 61 obolela krava, jedno june i 13 teladi. Veterinarske ekipe na terenu su 24 časa.
"Upozoravamo vlasnike životinja na moguće posledice, da nam prijave svaki sumnjiv slučaj, da mi izvršimo pregled tih životinja. A što se nas konkretno tiče, obaveštavamo vlasnike da dođu u veterinarsku stanicu ili mi kad stignemo obaveštavamo ih koje preparate da koriste i zaštite ih od ovih insekata", objašnjava veterinar Srđan Mitrović.
Zbog situacije na jugu Srbije, pojedine zemlje u regionu zabranile su uvoz stoke sa teritorije cele zemlje. U drugim, zabrana važi samo za stoku iz ugroženih područja.
"Što se tiče EU, ona nas još nije zvanično obavestila vezano za neku zabranu ili neku meri restrikcije izvoza u EU. Mislim da su oni potpuno svesni da je nadležna institucija spremna i da je adekvatno odgovorila, ali ipak moramo sačekati zvaničan odgovor i stav", kaže Sandra Barić iz Uprave za veterinu.
Od tog stava zavisiće i ekonomski gubici. Preciznih podataka o šteti koju je naneo smanjen izvoz junetine još uvek nema. Upućeni kažu da je za tu računicu rano.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.