Pojede nas briga

Izvor: S media, 07.Maj.2011, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojede nas briga

Među građanima Srbije poslednjih godina sve prisutniji stres i bojazan za sopstvenu egzistenciju. Strah za zdravlje, radno mesto i za budućnost nacije.

Srbi se sve više - plaše! Gotovo sva istraživanja pokazuju da iz godine u godinu raste procenat žitelja Srbije koji strahuju za sopstvenu egzistenciju, zdravlje, radno mesto, ali i za budućnost nacije. Stručnjaci objašnjavaju da je to logična posledica situacije u kojoj živimo - beskrajne tranzicije, divljeg kapitalizma >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i nebrige države.

Poslednje ispitivanje javnog mnjenja na ovu temu, koje je na teritoriji Vojvodine sprovela agencija „Sken“, pokazalo je da se bolesti i nemogućnosti lečenja boji čak 89,2 procenta stanovnika severne pokrajine. Tek nešto manje je onih koji se boje pada životnog standarda, korupcije, propasti privrede i otpuštanja radnika. Čak 38,7 odsto ljudi plaši se vlasti, a više od trećine građanskog rata i nove NATO intervencije.

Neizgrađena država

Većina strahova žitelja Srbije su kolektivni. Dr Zoran Milivojević to objašnjava činjenicom da nemamo izgrađenu državu:

- Ne znamo čak ni gde su nam granice...Pokušavamo da uđemo u Evropu koja i sama više nije tako bogata. Birokratija nam komplikuje život. Premalo je državnika, a previše političara koji se vode samo ličnim interesima

Da ni u ostatku Srbije situacija nije značajno drugačija pokazuje prošle godine objavljeno istraživanje „Medijum Galupa“. Pokazalo se da su svi strahovi krajem 2009. godine bili prisutniji nego pola decenije ranije. U vrhu je ponovo bojazan od daljeg širenja siromaštva i socijalnih razlika, sa čak 77 odsto građana koji dele taj strah. Na drugom mestu je gubitak posla sa 69 odsto, a na trećem, sa čak 62 odsto - nestanak naroda.

Kriminalnog napada boji se nešto više od polovine broja ispitanika.

Psihoterapeut dr Zoran Milivojević uveren je da su ova istraživanja pokazatelj mentalnog zdravlja nacije, jer su strahovi na koje ukazuju, pre svega - realni.

Brojanje para čini ljude srećnijim

Srbi su „umorni“, nisu pesimisti

Meditacija umiruje bol bolje od lekova

- Normalno je i korisno da se plašite stvari koje vas ugrožavaju - objašnjava Milivojević. - Strah nas, za razliku od užasa koji nas parališe, pokreće i tera da se zaštitimo. Bez obzira na to što smo uplašeni, mi smo, preživljavajući devedesete, razvili sposobnost da se snađemo i u najgorim uslovima. Stalno preživljavanje razvilo je solidarnost.

I stalan porast strahova, prema rečima našeg sagovornika, očekivan je kada se društvo nalazi u ovakvom stanju. Jedan aspekt je tranzicija koja nikako da se završi, a drugi kapitalizam koji je po sebi društvo straha.

- Glavni pokretač u kapitalizmu je strah - naglašava Milivojević. - Bojeći se otkaza trudimo se da budemo što bolji na poslu, ostajemo prekovremeno i radimo sve što je potrebno da bismo zadržali radno mesto. Socijalističko društvo može da se uporedi sa majkom koja bezgranično voli svoji decu. Daje im pravo na besplatno školovanje, zdravstvo, siguran posao, pa čak i stan. Ali, baš zato što velikodušno deli, majka je siromašna. Kapitalizam je, iako kod nas to nije slučaj, bogat, ali iz svakoga izvlači maksimum.

(Novosti)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Previše se plašimo i brinemo

Izvor: B92, 08.Maj.2011, 12:50

Među građanima Srbije poslednjih godina sve prisutniji stres i bojazan za sopstvenu egzistenciju. Strah za zdravlje, radno mesto i za budućnost nacije...Srbi se sve više - plaše! Gotovo sva istraživanja pokazuju da iz godine u godinu raste procenat žitelja Srbije koji strahuju za sopstvenu egzistenciju,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.