Izvor: RTV 5, 21.Avg.2012, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pogled u nebo (video)

Katastrofalna situacija koju je suša prouzrokovala u regionu, posebno u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, pleni pažnju svetskih medija.
Rojters ističe da su štete od suše najgore u Srbiji i Bosni i Hercegovini, gde je u tlu izmerena temperatura od čak 47 stepeni celzijusa. Bosanska poljoprivreda mogla bi zabeležiti milijardu dolara štete, srpska čak dve milijarde, a Hrvatska 250 miliona. Očekuje se da će u Srbiji kukuruza biti upola manje od očekivanih sedam miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu RTV 5 << tona, pa mnogi traže zabranu izvoza što bi moglo dovesti do manjkova u regionu.
Iz Svetske banke, koja u martu BiH dala kredit za poboljšavanje sistema navodnjavanja, ocijenili su da zemlje Balkana imaju ogroman poljoprivredni potencijal, ali nedostatak infrastrukture i strategije.
Bivša Jugoslavija je imala jedan od najrazvijenijih sistema navodnjavanja i odvodnjavanja. Nažalost, ti sistemi su uništeni. To nije samo zbog budžetskih manjkova, nego i zbog promena u upravljanju tim sistemima", objasnio je za Rojters Holger Krai, zadužen za poljoprivredu i ruralni razvoj Evrope i centralne Azije u Svetskoj banci. Stručnjaci procenjuju da bi Srbiji trebalo oko 2,5 milijardi dolara za obnovu mreže navodnjavanja i da je ono što se trenutno poduzima samo hitna pomoć.

Nastavak na RTV 5...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTV 5. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTV 5. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.