Da smo ostali SFRJ ne bi bilo suše

Izvor: B92, 21.Avg.2012, 12:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da smo ostali SFRJ ne bi bilo suše

Zagreb -- Agencija Rojters piše da je bivša Jugoslavija imala jedan od najrazvijenijih sistema navodnjavanja i odvodnjavanja, ali je on - uništen, piše Danas.hr.

Katastrofalna situacija koju je suša prouzrokovala u regionu, posebno u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, pleni pažnju svetskih medija.

Rojters ističe da su štete od suše najgore u Srbiji i Bosni i Hercegovini, gde je u tlu izmerena temperatura od čak 47 stepeni celzijusa. Bosanska poljoprivreda mogla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bi zabeležiti milijardu dolara štete, srpski čak dve milijarde, a Hrvatska 250.000.000.

"Plaćamo nedostatak sistematične poljoprivredne politike tokom poslednjih 20 ili 50 godina. Leti smo uvek iznenađeni sušom", kazao je Damir Kovačić sa Zavoda za marketing u poljoprivredi zagrebačkog Agronomskog fakulteta.

Iz Svetske banke, koja u martu BiH dala kredit za poboljšavanje sistema navodnjavanja, ocijenili su da zemlje Balkana imaju ogroman poljoprivredni potencijal, ali nedostatak infrastrukture i strategije.

"Bivša Jugoslavija je imala jedan od najrazvijenijih sistema navodnjavanja i odvodnjavanja. Nažalost, ti sistemi su uništeni. To nije samo zbog budžetskih manjkova, nego i zbog promena u upravljanju tim sistemima", objasnio je za Rojters Holger Krai, zadužen za poljoprivredu i ruralni razvoj Evrope i centralne Azije u Svetskoj banci.

I dok poljoprivrednici iz BiH prete da će početkom septembra blokirati najprometnije puteve i granice ukoliko im vlada ne plati ogromne subvencije i preduzme mere za zaštitu domaće proizvodnje, Hrvatima barem ostaje mogućnost da iduće godine uzmu novac iz fondova EU, nakon što postanu 28. članica Evropske unije, navodi Rojters.

Podsećaju i na reči potpredsednika Vlade Radimira Čačića, koji je pristup poljoprivredi u Hrvatskoj uporedio s "primitivnim plemenima".

"Ako ima kiše, tada će biti i roda i struje. Ako je suša, neće biti ničega. To se mora promeniti", zaključio je Čačić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Da je ostala SFRJ, danas ne bi bilo suše

Izvor: Kamatica.com, 21.Avg.2012

Agencija Rojters piše da je bivša Jugoslavija imala jedan od najrazvijenijih sistema navodnjavanja i odvodnjavanja, ali je on - uništen. Katastrofalna situacija koju je suša prouzrokovala u regionu, posebno u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Srbiji, pleni pažnju svetskih medija. Rojters ističe...

Nastavak na Kamatica.com...

Suša uzima veliki danak na Balkanu

Izvor: B92, 21.Avg.2012

Osim suše u SAD, i ona u Istočnoj i Južnoj Evropi negativno deluje na svetsko tržište žitarica...U Bosni i Hercegovini, na čijem jugu je ovog leta površinska temperatura tla dostizala i 47 stepeni Celzijusa, danak suši se prognozira na milijardu dolara, u Srbiji na dve milijarde, a u Hrvatskoj...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.