Izvor: RTS, 27.Maj.2022, 20:33

Počinje trka za indeks - kolike su kvote i koliko koštaju prijemni ispiti

Maturanti srednjih škola se uveliko spremaju za upis na fakultete. Marijana Dukić Mijatović, državna sekretarka u Ministarstvu prosvete kaže da će na prvu godinu osnovnih i integrisanih i akademskih studija moći će da se upiše 18.000 studenata. Ističe da je poboljšan studentski standard i da se obaveze uklapaju u 8.400 dinara kredita.
U prvu godinu osnovnih i integrisanih i akademskih studija moći će da se upiše 18.000 brucoša, nešto više >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nego prošle godine.

Marijana Dukić Mijatović ističe za RTS da je samoobrazovanje motor razvoja društva. Iz tog razloga, država vodi računa da upisne kvote budu primerene, kako bi veliki broj učenika mogao da studira na budžetu države. 
Najavila je uskoro usvajanje upisnih kvota i za master akademske studije. 
Što se tiče strukovnih studija, ističe da će po prvi put biti i budžetska mesta za master strukovne studija i pojačane afirmativne mere za studente koji se upisuju po njima.
To je, ocenjuje i dobar pravac u Strategiji obrazovanja za 2030. godini - povećanje lica u Srbiji s visokom školskom spremom.
Koliko koštaju prijave za prijemni"Naplata prijemnih ispita od strane visokoškolskih ustanova koje se nalaze pod autonomijom Univerziteta je regulisana njihovim aktima. Na Fizičkom fakultetu je oko 4.000 dinara do 11.500 na Fonu", rekla je Dukić Mijatovićeva.
Ističe da su ukazivali koliko će državna matura doprineti pravednosti i većoj dostupnosti, jer će svi učenici moći da je polažu u svojim školama potpuno besplatno i da se na taj način rangiraju na različite fakultete.
Gde su najviše poskupele školarineObjasnila je da, kako je rekla, blaga poskupljenja školarina ne prelaze deset posto, nemaju veze s nekim aktuelnim globalnim događanjima, već da je razlog što godinama neke školske ustanove nisu korigovale cene.
"Cene su različite, tako imamo Tehnički fakultet u Boru gde je 50.000 dinara, a sa druge strane na Beogradskom univerzitetu, fakultete kao što je Arhitektonski, ETF, školarine su oko 240.000 dinara. Uzmimo u obzir i studije na engleskom jeziku, kojih imamo i na medicini i na farmaciji, stomatologiji, gde idu školarine i do 5.000 evra", navela je državna sekretarka.
Sve se uklapa u 8.400 dinara studentskog kreditaNaglasila je da se preduzimaju i značajne mere za poboljšanje studentskog standarda.  Tako student može za 171 dinar na dan, da doručkuje, ruča i da večera. Dok plati smeštaj u studentskom domu, sve se uklapa u nekih 8.400 dinara studentskog kredita.
Istakla je i da visokoškolske ustanove novim programima prate savremene trendove, informacione komunikacione tehnologije na master studijama na nekoliko univerziteta
Takođe, rekla je i da fakulteti prate i potrebe tržišta rada i da se ukazuje na što veću saradnju između privrede i obrazovanja.
"U tom smislu su i zaživeli i dualni programi obrazovanja", istakla je Dukić Mijatovićeva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.