Počinje izmeštanje opasnog otpada iz Zastave

Izvor: Blic, Beta, 18.Jul.2009, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počinje izmeštanje opasnog otpada iz "Zastave"

Kragujevačka fabrika "Zastava" u narednih 45 dana će biti očišćena od opasnog i neopasnog otpada, izjavio je šef tima za ekologiju projekta "Fijat automobili Srbija" Branislav Nedeljković.



Nedeljković je agenciji Beta kazao da je prema ugovoru sa italijanskim Fijatom za tu namenu uloženo 2,5 miliona evra. On je naveo da će "Zastava" nakon čisćenja biti spremna za instaliranje nove opreme sa strogim ekološkim standardima EU.

"U ponedeljak počinje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izmeštanje oko 2.000 tona otpadnih boja iz fabrike, što je bio najveći ekološki problem Zastave u poslednjih 20 godina", rekao je Nedeljković.

Prema njegovim rečima, taj opasan otpad biće "zbrinut" van zemlje, u Austriji, a posao je poveren beogradskoj firmi "Miteko". Izmeštanje otpadnih boja će trajati 45 dana, kako je i predviđeno u ugovoru sa Fijatom. Firma "Miteko" je zadužena da izveze van zemlje i šest trafoa sa piralenskim uljem, što će biti završeno u roku od 15 dana.

"Naredne sedmice će firma 'Junirisk' iz Beograda početi premeštanje 300 tona drvenih kocki koje su delimično nauljane, a posao će biti završen za pet do 10 dana", rekao je on i dodao da će kompletno uklanjanje elektronskog otpada iz "Zastave" biti završeno u narednih nekoliko dana.

Do sada je na reciklažu otišlo 40 od ukupno 60 tona elektronskog otpada.

"Još nemamo rešenje za reciklažu 40 tona otadnog stakla koje je nastalo za vreme bombardovanja fabrike 1999. godine", kazao je Nedeljković.

Staklo se sada nalazi u sanducima i u toku je "karakterizacija" da bi se utvrdilo kom tipu otpada pripada.

"Očekujemo potvrdu da se ne radi o opasnom otpadu, pa bi sledeće nedelje mogao da bude raspisan tender za firme koje će ga izmestiti i reciklirati", kazao je Nedeljković.

On je i najavio da će iz fabrike biti izmešten i metalni otpad čije su količine "ogromne i praktično neprocenjive", a nastao je posle NATO bombardovanja fabrike u Kragujevcu. Nedeljković je rekao da metal ide na reciklažu kao sekundarna sirovina, a jednu količinu metalnih konstrukcija i mašina je već preuzela firma "Reomat" iz Kragujevca .

Od početka realizacije ugovora sa Fijatom, iz kragujevačke fabrike je izmešteno od 40.000 kubika građevinskog šuta koji je nastao u NATO bombardovanju, a na reciklažu je otpremljeno i 315.000 litara šestovalentnog hroma, kao i veća količina ulja iz fabričkih mašina.

Upravljanje projektima za ekološko čisćenje "Zastave" i raspisivanje tendera Vlada Srbije je poverila agenciji "Mejs". Za reciklažu otpada do sada su odabrane firme iz Beograda "Miteko", "Junirisk", "Ezogrupa", "Ekotank" i "Bis It" iz Pančeva.

U okviru drugog dela ekološkog plana iz ugovora sa Fijatom, na lokaciji fabrike "Zastava" je izvršeno ispitivanje zemljišta i vode. Taj posao vredan 2, 5 miliona evra je obavila švajcarska firma "SGS".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.