Petnaest opština dobija 130 miliona dinara za populacionu politiku

Izvor: RTS, 27.Okt.2017, 17:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petnaest opština dobija 130 miliona dinara za populacionu politiku

Na sednici Saveta za populacionu politiku, kojom je predsedavala premijerka Ana Brnabić rečeno je da se u 15 opština već sprovode mere populacione politike, za šta je Vlada Srbije iz budžeta izdvojila 130 miliona dinara.
Brnabićeva je naglasila i da se mora uticati na sprečavanje kašnjenja u isplati naknada zarada za trudničko i porodiljsko bolovanje, saopšteno je posle sednice tog vladinog tela.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Premijerka je rekla da je kašnjenje izazvano obimnom dokumentacijom i njenom dugotrajnom ručnom obradom, umesto elektronske.
Brnabićeva je ukazala na veću vidljivost mera podsticanja rađanja i najavila da će biti ustanovljena nagrada za kompanije koje će ih najuspešnije sprovoditi, navodi se u saopštenju.
Zamenica predsednice Saveta za populacionu politiku, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović je rekla da su sredstva dodeljena opštinama u kojima su demografski indikatori veoma loši.
To su Gadžin Han, Vlasotince, Blace, Dimitrovgrad, Golubac, Crna Trava, Prokuplje, Knić, Nova Varoš, Trstenik, Sečanj, Šid, Irig, Bačka Topola i Žitište.
Opštine su do sada potrošile oko 75 odsto dobijenih sredstava za proširenja kapaciteta ustanova za čuvanje dece, za podsticajna sredstva za pokretanje ili razvoj sopstvenog posla, dodatnih zdravstvenih usluga, aktiviranja savetovališta za mlade.
Sednici Saveta prisustvovao je i predstavnik Privredne komore Srbije, koja na inicijativu Brnabićeve priprema modele podrške poslodavcima, preko kojih bi država trebalo da podstakne društveno odgovorno poslovanje.
Kako se ističe u saopštenju, potrebno je bolje usklađivanje rada i roditeljstva, uz određene ustupke roditeljima poput fleksibilnog radnog vremena i mogućnosti rada od kuće, a što neće ugroziti efekte poslovanja preduzeća u kojima su zaposleni.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brnabić: Naknade za porodiljsko kasne zbog dokumentacije

Izvor: N1 televizija, 27.Okt.2017

U 15 opština u Srbiji sprovode se mere populacione politike, za šta je Vlada iz budžeta izdvojila 130 miliona dinara, saopšteno je posle sednice Saveta za populacionu politiku, kojoj je predsedavala premijerka Ana Brnabić...Premijerka Brnabić ukazala je na veću vidljivost mera podsticanja rađanja...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.