Brnabić: Za 15 opština - 130 miliona dinara

Izvor: Blic, 27.Okt.2017, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Za 15 opština - 130 miliona dinara

Vlada je izdvojila 130 miliona dinara za mere populacione politike koje se već sprovode u 15 opština, konstatovano je na današnjoj sednici Saveta za populacionu politiku kojoj je predsedavala premijerka Ana Brnabić.

Brnabić je naglasila da se mora raditi na sprečavanju kašnjenja u isplatama naknada zarada za trudničko i porodiljsko bolovanje, a praksa je pokazala da su kašnjenja uzrokovana obimnom dokumentacijom i njenom manualnom obradom umesto elektronske, saopšteno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je iz vlade.

Ukazujući na veću vidljivost mera podsticanja rađanja, Brnabić je najavila da će biti ustanovljena nagrada za kompanije koje će ih najuspešnije sprovoditi.

Zamenica predsednice Saveta za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović iznela je podatke o opštinama kojima su dodeljena sredstva.

Ona je navela da su demografski indikatori veoma loši u opštinama Gadžin Han, Vlasotince, Blace, Dimitrovgrad, Golubac, Crna Trava, Prokuplje, Knić, Nova Varoš, Trstenik, Sečanj, Šid, Irig, Bačka Topola i Žitište.

Kaže da su opštine do sada potrošile oko 75 odsto dobijenih sredstava na projekte kojima su obuhvaćene različite mere - od infrastrukturnih radova, proširenja kapaciteta ustanova za čuvanje dece, podsticajnih sredstva za pokretanje ili razvoj sopstvenog posla, dodatnih zdravstvenih usluga, aktviranja savetovališta za mlade i na populacionu edukaciju.

Kabinet ministarke Slavice Đukić Dejanović inicirao je povezivanje institucija na lokalu, poput instituta za javno zdravlje, domova zdravlja, škola, vrtića, ustanova kulture, medija, kancelarija za mlade, Razvojne agencije Srbije, Privredne komore Srbije i nevladinih organizacija, kao podršku postojećim i uvođenju novih mera populacione politike.

Ističe se da će Privredna komora Srbije na inicijativu Brnabićeve priprema modele podrške poslodavcima, preko kojih bi država trebalo da podstakne društveno odgovorno poslovanje.

Poseban akcenat stavljen je na usklađivanje rada i roditeljstva, što podrazumeva određene ustupke roditeljima, poput fleksibilnog radnog vremena i mogućnosti rada od kuće, a što ni u kom slučaju neće ugroziti efekte poslovanja preduzeća u kojima su zaposleni.

Ministarstvo kulture zaduženo je da raspiše javni konkurs za izradu slogana koji će se koristiti za predstavljanje mera populacione politike, kaže se u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.