Peticija za reviziju teorije evolucije ne zaslužuje pažnju stručne javnosti

Izvor: RTS, 10.Maj.2017, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Peticija za reviziju teorije evolucije ne zaslužuje pažnju stručne javnosti"

Senat Univerziteta u Beogradu smatra da je peticija za reviziju teorije evolucije u školama i na fakultetima prepuna netačnih stavova i proizvoljnih zaključaka i ne zaslužuje pažnju stručne akademske i naučne javnosti.
Prepun netačnih stavova i proizvoljnih zaključaka, tekst "Peticije za revizuju teorije evolucije u našim školama i fakultetima" ne zaslužuje pažnju stručne akademske i naučne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << javnosti, smatra Senat Beogradskog univerziteta.   

U saopštenju te institucije, koje je danas na sednici Senata pročitao rektor Vladimir Bumbaširević, navodi se da oni ne osporavaju bilo kom pojedincu pravo na sopstveno mišljenje, ali da smatraju da je iz naučnih i akademskih razloga potpuno neprihvatljivo to što potpisnici peticije traže reviziju izučavanja teorije evolucije pozivajući se na ideje koje nemaju nikakvo činjenično utemeljenje, nisu rezultat primene nijedne naučno oprobane metode i u sukobu su sa savremenom naukom.
"Nijedna naučna teorija nije nedodirljiva, ali se u ozbiljnim teorijskim raspravama ne smeju prenebregnuti činjenice, ignorisati naučna tehnologija i kršiti pravila logički valjane argumentacije. Pravo mesto za takve rasprave nisu peticije ili skupštinski odbori, već naučni skupovi, konferencije i priznate naučne i stručne publikacije", istaknuto je u saopštenju Senata.
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kaže da se povodom ove peticije neće menjati nastavni planovi i programi. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.