Pet načina za odlazak iz firme

Izvor: Politika, 24.Feb.2010, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pet načina za odlazak iz firme

Za napuštanje čačanske „Slobode” prijavio se 331 od ukupno 1505 radnika

Čačak – Od svih preduzeća u čačanskom kraju Kompanija „Sloboda" ima najviše posla i izvozne ugovore na 40 miliona dolara za ovu godinu, ali se ovih dana skoro četvrtina zaposlenih prijavilo za odlazak iz fabrike. Ili, od ukupno 1505 radnika čak 331, i svaki ima neki svoj razlog.

– Sindikati šest vojnih fabrika u Srbiji izborili su se da odlasci budu isključivo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << na dobrovoljnoj osnovi, i to smatramo za poseban uspeh u pregovorima sa poslodavcem. Očekujemo da vlada uskoro odobri socijalni program za sva namenska preduzeća, znači i potrebna sredstva – rekao je za „Politiku" Dragan Jekić, predsednik Samostalnog sindikata u Kompaniji.

Radnici „Slobode" dobili su novim socijalnim programom mogućnost da izaberu jedan od čak pet načina za odlazak.

Prvom opcijom nudi se deset prosečnih zarada (poslednji bruto prosek u privredi Republike bio je oko 46.000 dinara), ali samo za zaposlene koji imaju više od deceniju staža. Tu mogućnost prihvataju samo dvojica radnika. U drugoj grupi (57 radnika) jesu oni koji će dobiti 300 evra po godini staža. Trećoj opciji (73) pripadaju zaposleni kojima su potrebne nepune dve godine do penzionisanja, pa njima sleduje trećina zarade za prvih deset i četvrtina za sve ostale godine rada, kao i 60 odsto zarade do penzionisanja.

Najbrojniju grupu (148) čine radnici koji imaju do pet godina do prvog uslova za penziju i nudi im se šest plata, uz 60 odsto prosečne mesečne zarade u privredi do sticanja tog uslova. U petoj (51) nalaze se radnici koji već ispunjavaju jedan od uslova za penzionisanje i dobiće šest bruto plata.

Kompanija „Sloboda" je najveći proizvođač municije (kalibri od 20 do 155 mm) u ovom delu Evrope i vojna fabrika je, prošlog oktobra, preuzela deo zaposlenih i imovine zavisnog preduzeća „Sloboda aparati" koje je, u istom krugu, proizvodilo uređaje za domaćinstvo. U tom času „Aparati" sa 157 zaposlenih bili su bez posla, nisu uspeli pregovori o dolasku strateškog partnera, radnicima je dugovano 14 plata, a samo Kompaniji „Sloboda" 623 miliona dinara. Fabrika aparata, iako civilna, nije privatizovana a imala je tek četiri akcionara: društveni kapital (45,07 odsto), Republiku Srbiju (28,41), Kompaniju „Sloboda" (22,53) i Republički fond za razvoj (3,96).

Većina radnika „Aparata" jesenas je posle pripajanja preuzimanjem prešla u Kompaniju, na poslove izrade municije, ali je u radnoj zajednici ostalo 45 službenika sa visokom i višom stručnom spremom, bez uposlenja i bez rasporeda. Iz te grupe sada se 18 službenika prijavilo za socijalni program „Kompanije", ali nije poznato šta će biti sa ostalima.

Imovina „Aparata" na glavnoj fabričkoj lokaciji u Jezdini pripala je Kompaniji, dok posed u Ljubiću, 1,76 hektara sa objektima, nije obuhvaćen „mirazom". Taj deo biće prodat kako bi bila isplaćena dugovanja „Aparata" prema poveriocima. Među najvećima su upravo radnici te fabrike usisivača i štednjaka, kojima se za 14 zarada duguje 130 miliona dinara.

G. Otašević

[objavljeno: 25/02/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.