Pećka patrijaršija u znaku Pokrova Presvete Bogorodice

Izvor: RTS, 14.Okt.2018, 13:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pećka patrijaršija u znaku Pokrova Presvete Bogorodice

Srpska pravoslavna crkva slavi Dan zaštitnice hrišćanstva, Pokrov Presvete Bogorodice. U našem narodu ovaj dan naročito slave žene, koje po običajnom kalendaru, ne bi trebalo da rade nikakve teške fizičke poslove. U Pećkoj patrijaršiji sve je u znaku svetkovanja u slavu Bogorodice.
Zvona svetinje udno Prokletija, pored Bistrice, najavljuju božiju slavsku službu. Pećke sestre veličaju je sa pravoslavnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << žiteljima Metohije koji su opstali nadomak manastira.

"Mi smo apsolutno odlučni kao i uvek, kao i ranije i danas, svoji na svome i mi se borimo da ovde sve funkcioniše normalno, što se tiče nas koliko je moguće. Policija koja nas čuva tu ispred manastira dosta su korektni, lepo se dogovaramo i rešavamo", kaže Mati Haritina, igumanija Manastira Pećke patrijaršije.
Srednjovekovni sklop pećkih crkava više od sedam vekova čuva sećanje na slavnu, ali i tužnu srpsku prošlost. Pod svodovima drevne svetinje, kroz vreme je rukopoloženo 45 srpskih patrijaraha i uvedeno u tron pećkih arhiepiskopa.
U manistiru je pohranjena značajna umetnička zaostavština.
"Hvosno u kome se nalazi Pećka patrijaršija je osveštana zemlja Svetoga Save. Kada se govori o Pećkoj patrijaršiji, ne možemo govoriti samo o onome što je danas tamo kulturno-umetničko, ono što je fresko slikarstvo, ono što je deo riznice srpskog naroda. Kada govorimo o Pećkoj patrijaršiji. pre svega moramo govoriti i o ljudima, o duhovnicima", objašnjava prof. dr Dragiša Bojvić, profesor srednjovekovne književnosti.
Ovaj kulturno-istorijski spomenik je 2006. godine u Viljnusu zajedno sa zadužbinama kralja Milutina – manastirom Gračanicom i crkvom Bogorodice Ljeviške u Prizrenu upisan u Uneskov registar baštine i deo je istorije i kulture sveta.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.