Izvor: RTS, 08.Nov.2021, 22:02

Patrijarh Porfirije: Svetitelji nas obavezuju da sledimo njihov put

Patrijarh srpski Porfirije oglasio se povodom Mitrovdana, istakavši da su svetitelji Božji posrednici prema Bogu. Oni nas obavezuju, upravo činjenicom da se njima obraćamo, i na to da se koliko god možemo sobom i svojim životom svakodnevno ugledamo na njih, idemo njihovim stazama i njihovim stopama, poručio je patrijarh.
Danas je Dan Svetog Dimitrija, poznatiji kao Mitrovdan. Posvećen je komandantu Soluna iz trećeg veka, koji je stradao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << štiteći hrišćane. Mitrovdan je velika slava, krsno ime nekih esnafa i zavetni dan u mnogim mestima.

Patrijarh je na svom Instagram nalogu istakao da su svetitelji svojevrsna duhovna veza, duhovna spona sa Bogom ka kojem svi težimo.
Spona su i veza upravo zbog toga što su svojim životom, svojim životnim stavom, postali sveti sasud Božji do te mere osvećen da se blagodat Božja u njima i kroz njih projavljuje i destvuje u odnosu na sve one koji im se obraćaju", naveo je poglavar SPC na Instagramu.
Dodao je da svetitelji Božji, koliko god da su "spona i naša duhovna veza, ona su i naša obaveza".
"Oni nas obavezuju, upravo činjenicom da se njima obraćamo, i na to da se koliko god možemo sobom i svojim životom svakodnevno ugledamo na njih, idemo njihovim stazama i njihovim stopama".
Upravo to znači i naša vera. Mi se često verom ponosimo, jer imamo čistu, istinsku, jevanđeljsku, pravoslavnu veru. I u redu je da smo blagodarni Bogu zbog toga što nam je dao istiniti i pravi put, pravu veru. U redu je da se radujemo zbog toga. Međutim, to ni u kom slučaju ne treba da bude povod za preuznošenje, da bude izraz onoga što prethodi svakom padu, svakom grehu, otuđenju od Boga", dodao je patrijarh Porfirije.
Patrijarh je istakao da "treba da kontrolišemo svoj egoizam, da ograničavamo strasti u sebi, da obuzdavamo samoljublje, da obuzdavamo potrebu da se sve podredi nama, našoj ostrašćenoj volji".
"To što nam je Gospod dao pravu veru ne treba da bude povod za preuznošenje, za gordost, nego upravo to što smo dobili verom kao dar od Boga - to nas obavezuje. Obavezuje nas sam Gospod svojim rečima da ono što je cilj i smisao našeg života, da ono što iznad svega i posle svega ostaje, jeste ljubav.
Gospod izriče zapovest kao poziv. On zapoveda da ljubite jedni druge.
"Ljubav podrazumeva darivanje, žrtvu. Ljubav podrazumeva samoposmatranje. Ljubav podrazumeva, da bi bila moguća u praksi i realizovana, samokontrolu, samoograničenje", zaključio je patrijarh.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.