Patrijarh Pavle napunio 95 godina

Izvor: RTS, 11.Sep.2009, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Pavle napunio 95 godina

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Pavle proslavio je rođendan uz molitvu i sveto pričešće, rekao je mitropolit crnogorsko - primorski Amfilohije posle liturgije u kapeli Vojno medicinske akademije. Predsednik Tadić i premijer Cvetković posetili patrijarha Pavla.

Na današnji dan 11. septembra 1914. godine rođen je poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Pavle. Uz molitvu i sveto pričešće patrijarh je proslavio 95 godina na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << gde se već skoro dve godine nalazi na lečenju.

Predsednik Srbije Boris Tadić posetio je poglavara Srpske pravoslavne crkve, patrijarha Pavla, koji se nalazi na lečenju u Vojnomedicinskoj akademiji, gde je proslavio svoj 95. rođendan.

Tadić se zadržao u prijateljskom razgovoru sa patrijarhom Pavlom, saopšteno je iz kabineta predsednika Republike.

Predsednik Vlade Mirko Cvetković preneo je patrijarhu Pavlu želje za bržim oporavkom. Premijer se u razgovoru sa lekarima sa VMA informisao o zdravstvenom stanju patrijarha, saopšteno je iz Vlade.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril uputio je najtoplije i iskrene čestitke patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Pavlu povodom njegovog 95. rođendana, ističući da se Ruska pravoslavna crkva sa vernom ljubavlju odnosi prema bratskoj SPC i neprestano se usrdno moli za njenog poglavara.

"Vaša Svetosti, voljeni u Gospodu Sabrate i Saslužitelju, obratio se patrijarh Kiril poglavaru SPC", ističući da sa naročitim osećanjima dočekuje dan rođenja patrijarha Pavla i slavi Boga koji mu je podario blagoslovenu dugovečnost.

Vaše poglavarstvo podudarilo se sa tragičnim periodom istorijskog postojanja Srbije. Sve ove godine molitveni podvig Vaše Svetosti služio je kao pouzdan duhovni orijentir za blagočestivi srpski narod, održavajući u njemu veru i uzdanje u Gospoda. Vaše požrtvovano služenje s pravom Vam je pridalo autoritet istinskog oca pravoslavnih Srba, istakao je ruski patrijarh.

Ruski patrijarh je od sveg srca poželeo patrijarhu Pavlu Božju pomoć u služenju SPC i krepost duha.

Prema rečima mitropolita crnogorsko - primorskog Amfilohija, srpski patrijarh Pavle se dobro oseća i uputio je blagoslove lekarima i osoblju VMA koji o njemu brinu, kao i svom vernom narodu.

Patrijarh Pavle nije prisustvovao liturgiji u kapeli Svetog Luke krimskog, koju su služili mitropolit Amfilohije sa episkopima zapadnoevropskim Konstantinom i hvostanskim Atanasijem.

Patrijarh Pavle, o kome gotovo dve godine brine tim lekara specijalista VMA, koji redovno izveštava Sveti Sinod o zdravstvenom stanju poglavara, svakodnevno se pričešćuje, i bez naočara, kako kažu oni koji o njemu birnu, čita knjige svetih otaca.

Njegovo vreme posvećeno je molitvi, a redovne dužnosti patrijarha obavlja Sinod i najstariji član Sinoda po rukopoloženju, arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Biografija patrijarha Pavla 

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle (na krštenju Gojko Stojčević) rođen je 11. septembra 1914. godine u selu Kućanci u srezu Donji Miholjac u Slavoniji, od roditelja zemljoradnika.

Osnovnu školu završio je u rodnom mestu, nižu gimnaziju u Tuzli (1925-1929), ispit zrelosti položio je u Šestoj muškoj gimnaziji u Beogradu, šestorazrednu bogosloviju u Sarajevu 1936. godine, a Bogoslovski fakultet u Beogradu, gde je prethodno završio dve godine Medicinskog fakulteta.

Drugi svetski rat zatekao ga je na odsluženju vojnog roka, a kao izbeglica je boravio u manastiru Sveta Trojica u Ovčaru i u Banji Koviljači od 1944. godine kao veroučitelj za decu u izbeglištvu. Tu su mu lekari otkrili tuberkulozu i predvideli još tri meseca života.

Odatle je iz zdravstvenih razloga otišao u manastir Vujan, u selu Prislonica između Čačka i Gornjeg Milanovca, gde ostaje do 1945. godine i gde je posle čudesnog izlečenja doneo odluku da se posveti monaškom životu.

Postdiplomske studije završio je na Bogoslovskom fakultetu u Atini gde je boravio od Božića 1955. do maja 1957.godine posvetivši se proučavanju Novog Zaveta i liturgike.

Godina 1957. zabeležana je kao početak njegovog arhijerejstva - za episkopa raško-prizrenskog izabran je 29. maja, a 22. septembra ga je, u Sabornoj crkvi u Prizrenu hirotonisao tadašnji srpski patrijarh Vikentije.

Patrijarh Pavle, koji se celog života bavi naučnim radom, objavio je veliki broj knjiga među kojima je trotomno izdanje "Da nam budu jasnija neka pitanja naše vere", objavljeno 1998. godine.

Poznate su i zbirke patrijarhovih beseda "Život po Jevanđelju" i "Molitve i Molbe" koje su objavljivane i kao dopunjena izdanja.

Ovde možete pogledati biografski dokumentarni film

Patrijarh Pavle - život po jevanđelju

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.