Patrijarh Kiril na Preobraženje Gospodnje boravio na svetoj gori u Poljskoj

Izvor: Vostok.rs, 20.Avg.2012, 11:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh Kiril na Preobraženje Gospodnje boravio na svetoj gori u Poljskoj

20.08.2012. -

Pravoslavni svet obeležio je sveti praznik Preobraženja Gospodnjeg. Na ovaj jedan od najvećih praznika poglavar Ruske pravoslavne crkve boravio je na svetoj gori Grabarka u Poljskoj, gde se nalazi u zvaničnoj poseti. Zajedno sa patrijarhom Kirilom molitvi povodom svetog dana pridružilo se stotine hiljada hodočasnika.

Gora Grabarka je poznata svakom pravoslavnom Poljaku i odavno se poštuje njena svetinja. Prvo pominjanje datira 1710. godine. Legenda glasi, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u vreme haranja kuge oboleli su bili isceljeni vodom ovog svetog izvora. Osim toga na jednog lokalnog stanovnika sišlo je Otkrovenje, i bilo mu je rečeno da se podigne na Grabarku krsnim hodom, i nakon molitvene službe da uzdigne krstove koje je sa sobom nosio. Tako i bi urađeno, a posle toga epidemija poče da jenjava. Kasnije, u znak zahvalnosti na gori je izgrađena kapela. Od tada svake godine uoči Preobraženja Gospodnjeg hiljade hodočasnika posećuju svetu goru da bi se molili i uzdigli drveni krst. Godine 1947. na gori je bio osnovan pravoslavni Marfo-Marijinski ženski manastir.Treba reći da je veliku ulogu odigrala u stasavanju manastira ruska aristokratinja Sofija Nehljudova, koja se kao dete u Carskom Selu družila sa decom poslednjeg Ruskog imperatora.

Praznik za sve nas ima veliki smisao, naglasio je poglavar Poljske pravoslavne crkve mitropolit Sava.

- Nama je u poseti njegova svetlost Patrijarh Kiril, koga odavno očekujemo. Tu je da bi video našu veru, da bi blagoslovio sve nas, da uznese svoje prvosvetiteljske molitve za svakog od nas, za naše porodice, za našu decu, za našu domovinu i mir. Za nas je njegova poseta ogromna radost. Vi ste najrođeniji i najbliži naš prvosvetitelj Ruske crkve, sa kojim smo vezani bliskim duhovnim vezama.

Po rečima Patrijarha Kirila on je mnogo čuo o ovoj gori i o hiljadama ljudi koji je posećuju, no do kraja nije u to poverovao dok nije sam video.

- Moju dušu je ispunila velika radost kada sam video bezbrojne kolone vozila, mnoštvo svetlih i radosnih lica, koja su se ustremila na ovo mesto, na ovu svetu goru, na zajedničku molitvu. To znači da ima potrebe kod vas, pravoslavnog naroda Poljske, koji je prošao nimalo jednostavan istorijski put i nosio sa sobom kroz sve teškoće svoju veru, da bude zajedno i da se zajedno moli. Doneo sam vam ljubav i blagoslov Svete Rusije, vaše braća i sestara iz Rusije, Ukaijne, Belorusije, Molodavive i drugih zemalja, u kojima ima odraza istorija, duhovnost i vera istorijske Rusije.

U Poljskoj ruskog Patrijarha su dočekali sa velikom radošću. Pritom ne samo na Grabarki, nego i u drugim gadovima Poljske, koje je posetio gost iz Moskve. Oko svakog hrama skupilo se mnoštvo naroda, koji su satima bili spremni da čekaju da bi krajem oka videli „svog oca“. Upravo tim rečima je patrijarha Kirila nazvala pravoslavna Poljakinja Tatjana.

- Za mene je to istinjski duhovni uzdizaj. Moje je oduševljenje vezano sa time, što će nakon posete Patrijarha Kirila nas, pravoslavce u Poljskoj, katolici posmatrati kao  ravnopravne ljude. Njih je više puta posećivao Papa. Sada je „naš otac“ posetio nas. Jer mi nemamo drugo bližeg patrijarha.

Oko veličanstvenog sabora muškog manastira i u malom gadiću Supraslj aktivno se prodavala na ulici knjiga „Patrijarh Kiril“, u prevodu na poljski. Izdanje je dobro išlo, a srećni kupci ljube sliku Patrijarka Ruske crkve. Radujem se što sam uspela da dođem do ove knjige, sada ću više znati o Patrijarhu Kirilu, Ruskom pravoslavlju i Rusiji, -kaže druga poravoslavna vernica Sofija. Žena je specijalno doputovala do manastira, kada je saznala da će ga posetiti Patrijarh.

- Naše crkve i naše vere su veoma slične, ali mi malo znamo jedno o drugome. Političari danas čine mnogo radi primirenja naših zemalja, ali je potreban i napor običnih ljudi, vernika. Dugo nismo imali mogućnost da opštimo, iako smo želeli to. Sada se sve promenilo, potpisan je dokumenat o primirenju, i počinjemo našu novu istoriju. Za to je potrebno bolje upoznati i razumeti vaš narod.

Nova istorija naših naroda počinje upravo sa svetkovine Preobraženja Gospodnjeg. Veliki je to praznik preobraženja naših duša, naroda i država, - reče na kraju pravoslavna vernica.

Izvor: Golos Rossii, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.