Pašalić apelovao na učesnike izborne trke da ne doprinose podelama u društvu

Izvor: RTS, 13.Maj.2020, 15:55

Pašalić apelovao na učesnike izborne trke da ne doprinose podelama u društvu

Zaštitnik građana Zoran Pašalić apelovao je na sve učesnike izborne trke, predstavnike političkih stranaka i pokreta, kao i sve učesnike u javnom, političkom životu, da se u borbi za glasove i ostvarenje svojih političkih ciljeva rukovode principima demokratskog sučeljavanja mišljenja i ne doprinose podelama i rastu antagonizama u društvu.
Zoran Pašalić je upozorio da smo svedoci da civilizovana, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << demokratska rasprava i razmena argumenata sve češće ustupa mesto verbalnim i fizičkim obračunima sve više i među učesnicima u javnom životu, koji na taj način promovišu nasilje kao legitiman vid političke borbe.

"Imajući u vidu da je politička borba najintenzivnija tokom izbornih kampanja, apelujem na sve političke činioce, da budu svesni svoje odgovornosti i beskompromisno se pridržavaju principa funkcionisanja moderne demokratske države, kakva Republika Srbija pretenduje da bude", navodi Pašalić.
Podsetio je na obavezu organa javne vlasti koji organizuju izborni proces da obezbede zakonom predviđene uslove kako bi svi državljani Republike Srbije u punoj meri ostvarili svoja biračka prava.
Ističe da naročitu pažnju treba posvetiti obezbeđivanju potrebnih uslova za ostvarivanje biračkih prava osoba sa invaliditetom, starijih i bolesnih, kojima je zbog različitih fizičkih i informativno-komunikacionih prepreka često otežano ili potpuno onemogućeno da ravnopravno učestvuju u odlučivanju i izraze svoju političku volju.
"U cilju unapređenja izbornog procesa i radi njegove pune dostupnosti osobama sa invaliditetom, Zaštitnik građana postao je član Grupe za konsultacije o inkluzivnom izbornom procesu i pravilima, kako bi kroz zajednički rad zainteresovanih strana bili izrađeni konkretni predlozi za unapređenja izbornog procesa, uključujući i predstojeće izbore", navodi se u saopštenju zaštitnika.
Zaštitnik građana podseća na obavezu upotrebe jezika nacionalnih manjina pri štampanju izbornog materijala u opštinama gde su jezici nacionalnih manjina u službenoj upotrebi, kao i na obavezu zastupljenosti predstavnika nacionalnih manjina u organima za sprovođenje izbora u nacionalno mešovitim jedinicama lokalne samouprave.
Neophodno je kaže Pašalić, obezbediti uslove da se izborni proces na zakonom predviđen način sprovede i u zavodima za izvršenje krivičnih sankcija kako bi svoje biračko pravo ostvarila i lica lišena slobode.
Takođe, podseća Pašalić, državljani Republike Srbije koji žive van granica zemlje nisu uvek bili u mogućnosti da ostvare biračko pravo, iako su, preko diplomatsko-konzularnih predstavništava, blagovremeno podneli zahteve da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će glasati u inostranstvu.
Institucija Zaštitnika građana sa posebnom pažnjom nastaviće da prati postupanja svih organa koji su uključeni u sprovođenje predstojećih izbora u cilju zaštite izbornih prava građana.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pašalić apelovao na učesnike izborne trke da se rukovode demokratskim metodima

Izvor: Beta, 13.Maj.2020

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić apelovao je danas na sve učesnike izbora, političke predstavnike i učesnike u javnom životu da se tokom kampanje rukovode principima demokratskog sučeljavanja mišljenja i ne doprinose podelama i "rastu antagonizama" u društvu.U saopštenju Ombudsmana navodi...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.