Pašalić: Niz nesreća na gradilištima uprkos upozorenjima

Izvor: RTS, 04.Mar.2019, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pašalić: Niz nesreća na gradilištima uprkos upozorenjima

Zaštitnik građana Zoran Pašalić upozorava da se nastavlja tragični niz pogibija na srpskim gradilištima i radnim mestima. Ističe da su samo u poslednja dva dana poginula dva radnika, dok su pre nekoliko dana dvojica radnika stradala u odvojenim nesrećama u jednom danu.
Tragični niz nesreća nastavlja se uprkos brojnim apelima i upozorenjima, koja je uputio Zoran Pašalić, ali i uprkos najavama da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će pitanju bezbednosti na radu biti poklonjena pažnja kakvu zaslužuje, navodi se u saopštenju ombudsmana.

"I dalje gledamo slike neobezbeđenih gradilišta, radnika bez šlemova i nephodne opreme, a istovremeno je nedovoljan broj inspektora u nadzoru svakodnevnog radnog procesa, kao i preventivnih obilazaka gradilišta", upozorava se u saopštenju.
Kako se navodi, to su ključni problemi na koje se mesecima upozorava.
"Za neodgovarajuće uslove rada odgovorni i poslodavci, pored inspektora, moraju da snose odgovornost za bezbednost, kao što neko mora da odgovara i za pogibije radnike", dodaje se u saopštenju.
Pašalić podseća da Zakon o inspekcijskom nadzoru, član 17. stav 1, koji se primenjuje u najvećem broju slučajeva, nalaže da inspektori moraju da najave kontrolu tri dana ranije pre nego što krenu u obilazak gradilišta. 
"To ne samo da obesmišljava njihov rad, već i ceo sistem zaštite radnika na gradilištu", ocenjuje zaštitnik građana.
Inspekcijski nadzor, u izuzetnim slučajevima, može da počne bez obaveštavanja, što se retko primenjuje i to samo kada postoje razlozi za neodložno postupanje ili opravdana bojazan da bi obaveštenje umanjilo ostvarenje cilja inspekcijskog nadzora ili kada to nalaže zaštita javnog interesa, navodi se u saopštenju.
Prema njegovim rečima, čak je 47 odsto onih koji zastare i nikad ne budu rešeni.
"Neizvesnost kažnjavanja, male kazne za prekršioce i zastarelost slučajeva ohrabruju prekršioce na nepoštovanje zakona, jer pretpostavljaju da neće trpeti sankciju ili da eventualna sankcija neće ugroziti njihov rad", smatra Pašalić.
Dodaje da su tragični slučajevi mogli biti sprečeni da je poslodavac poštovao Zakon o bezbednosti radnika i da su inspekcijski nadzori bili preventivni i redovni.  

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.