Parking servis: Kazne ne zastarevaju za godinu dana

Izvor: RTS, 07.Mar.2015, 20:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parking servis: Kazne ne zastarevaju za godinu dana

JKP "Parking servis" saopštio je da nikada nije naplaćivao kazne za nepropisno parkiranje, već dnevne parking karte, kao i da se "na potraživanja za usluge parkiranja ne primenjuje jednogodišnji rok zastarelosti".
Kako navode iz "Parking servisa", pružanje usluga parkiranja predstavlja komunalnu delatnost, a potraživanja za izvršene usluge parkiranja nisu usluge na koje se primenjuje jednogodišnji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rok zastarelosti, jer se ne mogu podvesti pod usluge za koje je Zakon o obligacionim odnosima propisao taj rok, prenosi Tanjug.

Reogavanje "Parking servisa" se odnosi na današnju odluku Vrhovnog kasacionog suda da kazne za nepropsino parkiranje u gradu zastarevaju u roku od godinu dana, ako je vlasnik vozila fizičko lice, a u roku od tri godine ako je reč o pravnom licu.
"Ovom odlukom niko nije uskraćen u ostvarenju svojih prava, već se od pružaoca komunalnih usluga zahteva poštovanje propisanih zakonskih rokova, što je u interesu pravne sigurnosti", naveli su u VKS-u.
Međutim, kako navode iz "Parking servisa", stav jednog sudije VKS-a je suprotan desetogodišnjoj sudskoj praksi i svim dosadašnjim mišljenjima i stavovima sudova, iskazanim kroz brojne sudske odluke, počev od 2003. godine do danas.
"Stanovište veća VKS izneto u presudi odnosi se samo na jedan predmet i to na potraživanja po osnovu doplatnih karata i primenu propisa koji više nisu na snazi, a stav postupajućeg Veća u jednom predmetu ne predstavlja stav VKS, niti se može smatrati izvorom prava, koji bi trebalo da poštuju sudovi", navodi "Parking servis".
Za naplatu potraživanja "Parking servisa" i drugih komunalnih potraživanja, od sredine 2012. godine nadležni su isključivo privatni izvršitelji.
Potpredsednica Komore izvršitelja Svetlana Manić smatra da, kada je reč o postupanju u predmetima JKP "Parking servis" i drugih komunalnih preduzeća, izvršitelji prilikom dobijanja predloga za izvršenje ne cene zastarelost potraživanja.
Izvršitelji utvrđuju ispunjenost uslova za donošenje zaključka o izvršenju, kako to predviđa Zakon o izvršenju i obezbeđenju, naglasila je Manićeva.
Inače, kada je reč o potraživanjima "Parking servisa", rok zastarelosti počinje da teče od trenutka pisanja kazne za nepropisno parkiranje, a prekida se u trenutku podnošenja predloga za izvršenje privatnom izvršitelju.
VKS je ovakav stav zauzeo u toku jednog postupka revizije povodom kazni "Parking servisa" zbog nepropisnog parkiranja izrečenih 2003, 2004. godine.
Sud je zaključio da je nastupila zastarelost potraživanja, pošto je u tom slučaju tužba sudu podneta tek 2007. godine. Tada nije bilo privatnih izvršitelja, koji su od 2012. nadležni isključivo za naplatu komunalnih potraživanja.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.