Izvor: TangoSix.rs, 25.Maj.2022, 09:18

[PRVA REAKCIJA, BEZ SPOJLERA] Gledali smo Top Gan Maverik: Najbolje scene vojnog letenja u istoriji kinematografije kroz odrastanje filma i vas

Sedmočlana Tango Six delegacija pogledala je sinoć, na premijeri, drugi deo Top Gana u bioskopu Cineplexx u tržnom centru Galerija u Beogradu na vodi. Karte za današnje projekcije i početak redovne distribucije od sutra svuda su u prodaji.
Tekst koji ćete pročitati nema ni jedan spojler i neću vam napisati bilo šta što može pokvariti utisak prvog gledanja filma. Cilj mi je da vam približim emociju koju smo sinoć doživeli, da govorim o opštem kvalitetu filma i odgovorim >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << na pitanje da li je Top Gan Maverik vredan gledanja?
Priča Drugi deo filma koji je pop kulturi dao miris i ukus avijacije spektakl je kinematografije na toliko novih i uzbudljivih nivoa da je sređivanje utisaka i dalje nemoguće u potpunosti. Kvalitet drugog dela pre svega leži u potrebi svakog iskrenog fana (osim nekoliko idiota koji i dalje čitaju naš portal a koje uporno i slastveno cenzurišemo) da sazna šta se dogodilo nakon 36 godina sa Pitom Mičelom i njegovim svetom. Sledeći segment filma, koji predstavlja i više od kvaliteta su, verujte mi: do sada nezabeležene scene letenja borbenih aviona, verovatno u istoriji sedme umetnosti. Treći deo miksa je odavanje počasti prvom delu kroz scene, dijaloge i vizualne poslastice koje će vas kao iskrenog fana oduševiti.
Početak filma, zapravo prvih dvadesetak minuta, su jednostavno spektakularni. Bude emociju i uzbuđenje prvog dela i odmah vas ubacuju u novu priču koja će vas u celini, na neki način šokirati. Top Gan Maverik ima jedno 30 puta kvalitetniji scenario od prvog dela i dramaturgiju koja će vas iznenaditi svojom ozbiljnošću i emocijama. Drugi deo filma je nekoliko puta ozbiljniji i kompleksniji što će iskrenim fanovima svakako predstavljati pozitivni šok. Maverik nije samo fizički ostario. On je sada mudriji i ne bori se toliko više sa svojim unutrašnjim demonima već se bori za ljude oko sebe.
Letenje Kako su producenti filma kazali, za Top Gan Maverik snimljeno je preko 800 sati materijala što je više nego za trilogiju Gospodara Prstenova. Fotografija i kinematografija Džoa Kasinskog je savršena. Neke scene su već rezervisale mesto u legendi a dve nove pesme se u potpunosti uklapaju u film, posebno Gagina koja je očigledno neodvojiva od filma i njegove emocije. Ako vam na prvi momenat, na suvo nije legla, leći će kada pogledate film. Vizuelno, ni pokojni Toni Skot ne bi mogao lepše ovo da snimi.
Sekvence letenja su posebna priča i kao što sam već napisao, pod punom reputacionom odgovornošću, ne postoje atraktivnije scene vazduh-vazduh ikada snimljene. U istoriji filma. Toliko je dobro. Toliko je intenzivno, dinamično i autentično da ponovo moram podvući obavezu da se film pogleda na velikom, po mogućstvu najvećem, platnu.
Dinamika letenja, njena koreografija i upotreba najmodernijih a opet detaljno mehanički odrađenih postupaka je poslastica za svakog ljubitelja borbene vazduhoplovne tehnike. Jednostavno, ne postoji film koji je ovo, na ovaj način i ovoliko atraktivno, uspeo da dočara. Naravno, postoji gomila grešaka što se tiče poređenja sa realnim životom ali njih će primetiti samo znalci vojne avijacije što, naravno, uopšte nije bitno.
Poslednji spektakularan deo po mom mišljenju je prikaz protivnika. Za razliku od prvog dela gde su „MiG-ovi 28“ predstavljeni kao pretnja, borbene letelice u drugom delu su toliko dobro urađene da je to potpuno novi nivo. Zlokobnost tipova aviona istočne proizvodnje će, posebno ljubitelje vojne avijacije te Zemljine hemisfere, više nego oduševiti. Za razliku od anonimnih crnih šlemova u prvom delu koji deluju gotovo komično i previše lako Maveriku da ih obori, protivnici u drugom delu su preozbiljni, izjednačeni, izgledaju i u borbi deluju podjednako spretni kao „top 1% procenat cele američke mornaričke avijacije“.
Treba biti pošten i konstatovati da smo prvi deo, bar mi normalni, pogledali kvadrilion puta. Drugi deo ćete prvo pogledati jednom i odmah će vam pasti milion utisaka na pamet. Trik je svakako da mu morate dati još prilike da primetite stvari koje je nemoguće primetiti tokom jednog gledanja a da ne govorim o scenama letenja koje će se ponovo i ponovo premotavati godinama koje dolaze. Neki utisci će vas svakako zbuniti po tome koliko je sve drugačije. To je normalno. Odrasli ste. Maverik je odrastao, sve se promenilo.
…osim nekih starih stvari koje će vam izmamiti osmeh, zbog kojih će vam biti toplo oko srca i koje će vas podsetiti koliki je značaj ovog filmskog brenda. Taj miks emocija, vožnja koja ne staje od prvih kadrova i vizuelni spektakl će vam, sasvim sigurno, oduzeti dah.
The post [PRVA REAKCIJA, BEZ SPOJLERA] Gledali smo Top Gan Maverik: Najbolje scene vojnog letenja u istoriji kinematografije kroz odrastanje filma i vas appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.