POTPISANI UGOVORI: Uskoro kod privatnika sa zdravstvenom knjižicom

Izvor: Kurir, 03.Feb.2016, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POTPISANI UGOVORI: Uskoro kod privatnika sa zdravstvenom knjižicom

BEOGRAD - Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je danas će uskoro početi potpisivanje ugovora sa privatnim zdravstvenim ustanovama u kojima će pacijenti moći da se leče uz zdravstvenu knjižicu.

"Biće upućeni pozivi za potpisivanje ugovora, a počećemo od privatnih oftalmoloških klinika koje se bave operacijama katarakte i ginekološkim klinikama koje rade vantelesnu oplodnju", kazao je Lončar novinarima nakon sastanka sa predstavnicima Asocijacije privatnih zdravstvenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << ustanova i privatnih praksi u Srbiji.

Prema rečima ministra, vremenom će se broj privatnih ustanova sa kojima će se potpisivati ugovori povećavati, a prioritet će biti one usluge za koje postoje liste čekanja. Lončar je ukazao da ministarstvo mora da garantuje za kvalitet i profesionalnost privatnih klinika na kojima će se te usluge obavljati, pa zbog toga proces traje nešto duže.

On je istakao važnost uspostavljanja jedinstvenog sistema, kako bi se došlo do potpunih podataka o radu i uslugama koje pružaju privatne klinike i ordinacije.

Ministar je najavio i da će uskoro na sajtu Ministarstva zdravlja biti objavljen spisak privatnih ustanova koje rade regularno i prijavljuju sve čime se bave.

"Moramo da uspostavimo takav sistem da se zna ko leči i koliko ima pacijenata. To je potrebno i zbog pacijenata i zbog države", kazao je Lončar.

On je kao problem istakao i to što neke od privatnih ordinacija obavljaju i preglede i intervencije za koje nemaju dozvole, kao i da ne prijavljuju sve koji rade za njih.

Lončar je podsetio da je, prema dogovoru sa Asocijacijom privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi u Srbiji, trebalo da se izrade lične karte privatnih zdravstvenih ustanova u Srbiji, ali je od njih oko 1.300 svega oko 500 to i učinilo.

Prema podacima koji su izneti na današnjem sastanku, u Srbiji postoje 1.342 privatne ustanove. Oko osam odsto njih spada u veće zdravstvene sisteme, dok su ostatak male ordinacije i poliklinike. Kako je navedeno, najviše privatnih ustanova, 44 odsto, nalazi se u Beogradu, a najmanje ih je u južnoj i istočnoj Srbiji.

U privatnim zdravstvenim ustanovama ima oko 10.000 zaposlenih i oko 6.000 povremenih saradnika. Na današnjem sastanku potpisan je i Memorandum o saradnji Ministarstva zdravlja i Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova i privatnih praksi u Srbiji, a bilo je reči i o formiranju radne grupe koja će se baviti pitanjima uključivaja privatnog sektora u zdravstveni sistem Srbije.

Autor: Agencija BETA,Foto: Nemanja Pančić

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sa zdravstvenom knjižicom u privatne klinike?

Izvor: Beta, 03.Feb.2016

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je danas će uskoro početi potpisivanje ugovora sa privatnim zdravstvenim ustanovama u kojima će pacijenti moći da se leče uz zdravstvenu knjižicu."Biće upućeni pozivi za potpisivanje ugovora, a počećemo od privatnih oftalmoloških klinika koje se bave...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.