Izvor: TangoSix.rs, 10.Avg.2023, 13:03

[POSLEDNJA VEST] Udes aviona Esqual na aerodromu „13. maj“ kod Zemun Polja, pilot poginuo

Kako Tango Six saznaje, avion ultra-laki avion Esqual VM-1C registracije YU-A299 srušio se danas oko 12 časova nakon poletanja sa aerodroma „13. maj“ kod Zemun Polja.
Pilot i vlasnik letelice Aleksandar Arsić je poginuo.
Nesreća se dogodila nedaleko od poletno-sletne staze aerodroma nakon faze poletanja. U dvosedu se nalazio samo pilot.
Odmah nakon nesreće, odnosno gubitka kontakta sa letelicom Spasilačko-koordinacioni centar Direktorata civilnog vazduhoplovstva >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << uzbunio je Helikoptersku jedinicu MUP-a Srbije koja je poslala dežurni helikopter u pretragu. Letelica je locirana za manje od 10 minuta.
Rukovodilac letenja na aerodromu „13. maj“ pilot instruktor Boško Todorović dao je RTS-u izjavu o okolnostima udesa:



Esqual je visokoperformansna ultra-laka letelica čiji je inženjerski i proizvodni projekat Arsić otkupio od grupe inženjera iz Španije. Globalno ih je proizvedeno oko 20 primeraka. Nakon otpočinjanja proizvodnje u Srbiji izrađeno je ne više od 5 letelica. Letelice su proizdođene u kitu (segmentima koje kupac sam sastavlja), ne serijski.
Srpska generalna avijacija nije zabeležila udes sa fatalnim ishodom preko dve godine. Poslednji udes sa fatalnim iskodom na aerodromu „13. maj“ dogodio se 2018. godine i po sredi je bio ljudski faktor. Od osnivanja aerodroma „13. Maj“ 2001. godine ovo su jedina dva udesa sa fatalnim ishodom.
Tango Six video reportaža o ovom tipu letelice iz 2012. godine uz razgovor sa pokojnim Arsićem:

 
The post [POSLEDNJA VEST] Udes aviona Esqual na aerodromu „13. maj“ kod Zemun Polja, pilot poginuo appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ovako izgleda letelica koja se danas srušila kod Zemun Polja! (FOTO)

Izvor: 24sedam.rs, 10.Avg.2023

Nakon poletanja sa aerodroma "13. maj" kod Zemun Polja srušio se ultralaki avion VM-1C.

Nastavak na 24sedam.rs...

B92.net saznaje: Šta se dalje dešava u slučaju pada aviona?

Izvor: B92, 10.Avg.2023

Nakon nesreće u kojoj se ultra-laka letelica srušila kod batajničke petlje, pristižu nove informacije o ovom slučaju...U izjavi za portal B92.net, Petar Vojinović, osnivač i glavni i odgovorni urednik vazduhoplovnog portala Tango Six, kaže da je letelica u potpunosti projektovana po svim pravilima..."U...

Nastavak na B92...

PILOT JE SVE VREME BIO U KONTAKTU SA AERODROMOM Direktor Centra za istraživanje nesreća za "Blic" objasnio tok istrage tragičnog pada aviona u Batajnici

Izvor: Blic, 10.Avg.2023

Letilica koja se danas srušila na polje kod Batajnice, ultralaki avion "esqual VM-1C" oznake YU-A299, nalazio se u registru direktorata civilnog vazduhoplovstva. Profesor dr Nebojša Petrović, direktor Centra za istraživanje nesreća u saobraćaju, potvrđuje za "Blic" da je došlo do nesreće u kojoj...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.