Izvor: TangoSix.rs, 07.Maj.2020, 18:16

[POSLEDNJA VEST] Srušio se školski avion Zlin Z-242L hrvatskog Ratnog vazduhoplovstva, dvočlana posada poginula; ministar odbrane Hrvatske podneo ostavku

Ministarstvo odbrane Hrvatske saopštilo je da je danas oko 16 časova u rejonu mesta Donje Biljane (kod Benkovca) pao školski avion Zlin 242L evidencijskog broja 403 u kome su se nalazila dva pripadnika hrvatskog Ratnog vazduhoplovstva. Udes se dogodio tokom redovnog leta obuke pilota.
U udesu su poginuli pilot HRZ natporučnik Marko Novković i polaznik letačke selekcijske obuke poručnik Luka Jagatić. Novković je imao nalet od 800 sati na avionima Zlin-242L i PC-9M >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << dok je Jagatić svoj prvi samostalni let imao 29. aprila a u toku školovanja je naleteo 25 sati na avionu Zlin-242L.
Kako prenose hrvatski mediji, ministar odbrane Damir Krstičević dao je ostavku na mesto potpredsednika Vlade i ministra odbrane.
Hrvatska je za potrebe odabira mogućih kandidata za vojne pilote kao i za osnovnu obuku pilota, 2006. godine naručila 5 aviona Zlin Z-242L u paketu vrednom 3,4 miliona evra.
Avioni su isporučeni 2007. godine, zamenili su školske avione Utva-75 a danas se nalaze u sastavu 392. eskadrile aviona, 93. vazduhoplovnog krila u bazi Zemunik.
Udes Zlina drugi je udes u hrvatskom ratnom vazduhoplovstvu ove godine. Krajem januara izgubljeni su životi dva pilota helikoptera Kiowa.
Ostaci aviona prema prvim fotografijama sa lica mesta podsećaju na udes srpske Laste 2012. godine.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U padu aviona u Hrvatskoj dvije osobe poginule, ministar dao ostavku

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 07.Maj.2020

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević u četvrtak je podnio ostavku nakon pada vojnog aviona u kojem su poginula dva pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva kod mjesta Biljane Donje pokraj Zadra.  "Ja sa današnjim danom podnosim ostavku na mjesto potpredsjednika Vlade i ministra obrane",...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.