[POSLEDNJA VEST] Kiparski medij: Srbija pregovara sa Kiprom o kupovini 11 borbenih helikoptera Mi-35P

Izvor: TangoSix.rs, 09.Avg.2021, 18:58

[POSLEDNJA VEST] Kiparski medij: Srbija pregovara sa Kiprom o kupovini 11 borbenih helikoptera Mi-35P

Kako je juče preneo kiparski portal Politis.com Srbija i Kipar navodno pregovaraju o kuporodaji 11 desatno-jurišnih helikoptera Mi35P. Navodi se da ministarstva odbrane dve države pregovaraju o letelicama i njihovom opremom i naoružanjem.
Politis.com piše da je Savet ministara Kipra dao zeleno svetlo za ove pregovore koji su, kako se tvrdi, započeli početkom ove godine. Sajt navodi da je srpska delegacija, predvođena pomoćnikom ministra odbrane za materijalne resurse >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << dr Nenadom Miloradovićem, na Kripru boravila 12. aprila ove godine. Prema Politisu, tim srpskih tehničara posetio je vojnu bazu „Andreas Papandreu“ i pregledao helikoptere. Srpska delegacija je navodno nakon povratka u Srbiju 20. maja poslala formalno pismo o namerama nakon kojeg bi sledeći korak bila zvanična ponuda kiparske strane po „G to G“ (ugovor koji potpisuju, garantuju i realizuju dve države) principu.
Kiparski portal dalje navodi da je kiparsko ministarstvo odbrane procenilo da bi vraćanje u puno operativno stanje, pre svega u pogledu tehničke ispravnosti i održavanja, u sledećih 10 godina ovu zemlju koštalo oko 100 miliona evra. Kipar dugoročno planira da kupi 12 novih jurišnih helikoptera za projektovanih 300 miliona evra.
Srpska „M“ verzija je novija od kiparskih helikoptera i opremljena je sredstvima za noćno letenje / Foto: Dragan Trifunović, Tango Six Helikopteri „P“ verzije koji bi se prodali Srbiji imaju gotovo identično naoružanje kao novija „M“ verzija od koje 4 helikoptera Srbija poseduje. Kipar je za njih kupio protivoklopne rakete 9M120 ATAKA i 9M114, nevođene rakete vazduh-zemlja S-8 kalibra 80 milimetara. Helikopteri nemaju aktivnu i pasivnu opremu za noćno letenje.
Kipar i Srbija su već obavili jednu veću transakciju u oblasti namenske industrije. Kipar je, za navodno 50 miliona dolara, od Srbije kupio 24 haubice B-52 Nora i 8 lakih oklopnih vozila Miloš, preneo je portal Balkanska Bezbednosna Mreža, da bi krajem jula ove godine, citirajući OEBS, konstatovali da je Kipar prijavio upotrebu samo 12 haubica i 10 borbenih vozila.
Što se ruskih jurišnih helikoptera tiče, kako je Tango Six već preneo, kiprani su 2018. godine bili primorani da zbog sankcija prema Rusiji prizemlje svoju Mi-35 flotu od 12 helikoptera (jedan je izgubljen u udesu). Helikopteri su prošli dva remonta 2008. i 2014. godine. Iste godine smo izvestili da su dve letelice vraćene u letno stanje.

The post [POSLEDNJA VEST] Kiparski medij: Srbija pregovara sa Kiprom o kupovini 11 borbenih helikoptera Mi-35P appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Srbija pregovara s Kiprom o kupovini 11 borbenih helikoptera?

Izvor: B92, 10.Avg.2021, 15:26

Srbija pregovora sa Kiprom da od te zemlje kupi 11 borbenih helikoptera M1-35P, objavio je sajt Tango siks pozivajući se na kiparski portal Politis.

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.