POBUNA RUDARA

Izvor: Kurir, 08.Maj.2011, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POBUNA RUDARA

BALJEVAC - Beograde, spasavaj! Stanovnici Baljevca, malog rudarskog mesta u okolini Raške, pobunili su se protiv firme „MG Serbijen“, koja je vlasnik lokalnog rudnika magnezijuma i fabrike „Bela stena“.

BALJEVAC - Beograde, spasavaj!

Stanovnici Baljevca, malog rudarskog mesta u okolini Raške, pobunili su se protiv firme „MG Serbijen“, koja je vlasnik lokalnog rudnika magnezijuma i fabrike >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << „Bela stena“. Oni tvrde da fabrika opasno zagađuje celu oblast, vazduh i vodotokove, kao i da je broj malignih oboljenja među stanovništvom u ozbiljnom porastu zbog zagađenja koje izaziva livnica fabrike „Bela stena“!

Osnovali su inicijativni odbor i uputili peticiju Ministarstvu životne sredine kojom traže da se opasni otpad koji stvara livnica ove fabrike što efikasnije ukloni iz njihove okoline, kao i da se zabrani proces pretapanja metala, koji im „truje pluća, vazduh i vodu“.

Radenko Krsmanović, Božo Balać i Isidor Projović za Kurir tvrde da je aktuelno rukovodstvo fabrike najpre zatvorilo rudnik i prekinulo eksploataciju rude dolomita, iz koje se dobija magnezijum.

- Bili smo među pet fabrika u Evropi koje proizvode magnezijum. Novi vlasnik je sve ugasio i u pogonu ostavio samo dve livničke peći, koje i stvaraju opasan otpad. Zagađen je vazduh, a i Belostenski potok, koji protiče kroz krug fabrike, a potom se uliva u Ibar, a Ibar u Dunav, tako da je šteta internacionalna - navode Baljevčani.

Kako dodaju, u livnici „MG Serbijen“ pretapa se metalni otpad iz evropske automobilske i avionske industrije.

- Tokom samog procesa podigne se toliki dim da dišemo na škrge. Zagađenje celog kraja je nesporno, ali niko ne reaguje. Dolazile su neke inspekcije iz Beograda, ali mi i dalje ne znamo šta se dešava sa opasnim otpadom, gde ga i kako odlažu. Ceo Baljevac je složan, svi su potpisali peticiju, jer nećemo da postanemo odlagalište otrova, već da pokušamo da plasiramo zdravu hranu koju proizvodimo - priča Krsmanović.

Ministarstvo: Rok od godinu dana

Pomoćnik ministra Dulića Aleksandar Vesić kaže da „MG Serbijen“ privremeno skladišti opasan otpad iz sopstvene proizvodnje.

- Dat im je rok od najviše godinu dana da Ministarstvu dostave studiju o proceni uticaja na životnu sredinu ovog skladišta, nakon čega ćemo doneti odluku o saglasnosti. Osnovni cilj investicije je smanjenje negativnog uticaja otpadnog materijala na životnu sredinu. Inače, ova firma se bavi proizvodnjom legura, a u toku proizvodnje, topljenjem sekundarnih sirovina, s jedne strane se izdvaja čist metal, a s druge livnička šljaka, koja predstavlja opasan otpad - kaže Vesić.

„MG Serbijen“: Sve po zakonu

Iz kompanije „MG Serbijen“ dobili smo odgovor direktora Mihajla Dvojakovića, koji tvrdi da posluju „u skladu s novousvojenim zakonskim propisima“.

- Imamo Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, Radni plan o upravljanju otpadom, i u postupku smo za dobijanje dozvole o upravljanju otpadom i integrisane dozvole. Zakonski rok je 2015. Svaka industrija ima nekakav otpad, a naša poslovna politika podrazumeva izuzetno pažljivo i odgovorno rukovanje njime. Fabrike ovog tipa posluju u čitavoj Evropi i primenjuje se ista tehnologija - navodi Dvojaković.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.