PJER RIŠAR PRIMLJEN U KOZAKE I ODMAH RAŽALOVAN

Izvor: TvojPortal.com, 21.Apr.2011, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PJER RIŠAR PRIMLJEN U KOZAKE I ODMAH RAŽALOVAN

Poznati  francuski glumac komičar  Pjer   Rišar  za vrerme svog boravka u Rostovu na Donu  primeljen je u kozake, dodeljeno mu zvanje Donskog atamana, ali je posle  dve nedelje ražalovan i isključen iz kozačkog reda. A baš mu je lepo pristajala kozačka odežda: sva u plavom, sa crvenim širitima na dimijama ,sa krstovima na grudima, a tek sablja! Sva ta kozačja atribucija je već od podavno opet u  modi.


U Vojsku Donsku  >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << ruskih kozaka primaju pozante ličnosti koje posete Rostov, a posebno ovde vole da primaju u Vojsku Donsku poznate ličnosti. Retko se koja  zvezda biznisa, politike, umetnosti  ili sporta vrati iz Rostova bez  kozačkog zvanja u srcu šubare na glavi, sablje o pojasu! I samo neka probaju da kažu ,kako im sve to nije milo!


I Pjeru Rišaru sva ta ritualna  ceremonija i ikonografija je , naravno bila mila, k srcu prirasla, ali je kratko trajala. Uzimala, davala, s kozacima spavala, da parafraziramo jednu popularnu srpsku dečju pesmu. Omiljenog francuskog komičara  gostujući vetrovi su doneli u prestonicu  donskog kozačakog „carstva“ , u stanicu Staročerkasku . Zagledali ga staničari sa svih strana i kad su ga detaljno osmotrili, zapitali ga:“A šta kažeš, uvaženi Pjer, sviđa li ti se kod nas , ili nam nešto zameraš?“ A populrni komičar ni pet-ni šest , nego odmah „ iz grla bijela“:“ Prekarsnog li ovde života, još samo kad bih ruski govorio i kozačke običaje poznavao!“On je pomoću previdoca blagodario za topao prijem , sa velikim interesovanjem posmataro sve što se ovde zbiva, a posbeno kozake –junačine. A onda je usledilo pitanje kao u kozačkom recitalu:“A zašto Pjera ne bismo primili u naše, kozačke redove? Zar nije dostojan? “Rečeno-učinjeno :„Dotojan jeste, i bi Francuz Pjer Rišer primeljen u kozačke redove. Jednoglasno.Rešiše da ritual bude supersvečan. Obukuše novopečenom kozku Pjeru Rišeru mundir iz XIX veka pozajmljen iz muzeja, sablju mu pripasaše, šubaru mu na glavu nadenuše. Pravi, pravcati kozak, ataman  i bez održane kozačke skupštine, po skraćenoj proceduri, po hitnom posatupku,kako bi se danas reklo u skladu sa politički korektnom parlamentarnom terminologijom! „Danas , kad postajem kozak , dajem obećanje...( kao nekad kod nas: Danas, kad postajem pionir, dajem obećanje) , gucnuo samo nekoliko kapi mesnog smogona, ( ne prija mu ) , više je prferirao slatkom vinu , kojeg su, razumljivo, nalili, nazdravio za sveopšti procvat Dona i -postao kozak.Ali pravi, pravcati! Tako su mu bar rekli, a na tako nešto  je sve i slutilo.

Odjeci i reagovanja pobornika kozačke tradicije
Nije trebalo dugo čekati da se oglase   i žitelji stanice Staročekaske  koji su ovaj gest u najmanju ruku dočekali kao skrnavjenje slavne kozačke tradicije:”Kakav je to kozak ,Francuz!  Zar naši pradedovi u XIX veku , koje je predvodio ataman Platov nije Francuze potukao do nogu. A tu sad u kozake primaju ne znaš ni koga! Ko je on, da je bar Brus Vilis, pa da ne kažemo ništa ? ”Tako je reagovala oporba Rostova na ovaj čin, a opozicija je i u ovom gradu na Donu, kao  svuda uostalom,  najčešće u parvu, ali šta joj to pomaže kad je u manjini.

Kad se baćuška, tihi, tihi, Don razgoropadi kao  don Korleone
Ne prođoše ni pune dve sedmice od kad su Pjera Rišara “rukopoložili “ za kozaka, a dotada obično baćuška ,tithi,tihi Don se razgoropadi ( ne baš kao don Korleone, ali ipak postade znatno žešći ) i ceo Rostov  poplavi –skanadal. Oglasio se lično Viktor Vodolacki, ataman Svekolike Vojske Donske  protestujući : ”U poslednje vreme na Donu se ustalio  štetan običaj: mnogi gosti iz različitih federalnih struktura  i inostranstva  primaju se u kozačke redove. Krajnje je vreme da se stane na put takvim bezobrazštinama! Čak se  i obično  žderanje i pijančene priređuje  kao žurka “posvećena  kozacima” . Eto, primiše u kozake i francuskog komičara Pjera Rišara, da te sam Bog sačuva! ”Kad su ga novinari priupitali, šta ima tako loše što je Rišar postao kozak, i šta to ima protiv pozantog francuskog glumca, ataman Svekolike Vojske Donske,  Viktor Vodolacki je odgovrio : ”Ko je nekome dao pravo da se tako neodgovorno odnosi prema tradicijama, običajima i obredima donskih kozaka? Mi se s poštovanjem odnosimo prema  Rišarovom glumačkom talentu , ali zbog čega je bilo potrebno da se tako grubo naruga kozačkim običajima.Jer treba imati u vidu da to nije neka sterljačka družina, nego ozbilja organizacija koja u svojim redovima ima preko 145 hiljada kozaka.”
Atamana Rišara ražalovali,  a da on o tome pojma nema!
Lokalni staničnici nisu slučajno pominjali Brus Lija, kome se iskreno dive zato što je ceo svet spasio .A ovde je reč o nekom klovnu , što ne ide, ne ide, još  i”crne cipele obuo, taj vajni kozak”.
Bilo kako bilo, tek Pjera Rišara su ražalovali, oduzli mu kozačko zvanje, a da on sam o tome pojma nema . Jer ruski mediji nisu mogli da dokuče kako je on sam doživeo  to ražalovanje .Čak ni to da li on uopšte o tome išta zna.”A da  krenemo na put u Pariz da bismo se tamo raspitali iz prve ruke, ne isplati se. Ne daj bože da na bulevaru Kapucino sretnemo nekog prolaznika sa kozačkom šubarom  i sa sabljom o pasu !”  ironično primećuje reporeter Komsomlske pravde.

Vinston Čerčil i Ugo Ćaves  najpozantiji kozaci posle Tarasa Buljbe
Inače do sada je pre Rišara u “kozaštvo” bilo prevdeno desetak pozantih linosti. Predvodi ih najpozantiji, Vinston Čerčil, kome je kozačka titula dodeljenja  u znak zahvalnosti za pomoć koju je u vreme Građanskog rata u Rusiji pružio Pokretu belogardejcima na Donu i tako uz Uga Čavesa aktuelnog predesenika Bolvije, postao najpoznatiji kozak na svetu posle Tarasa Buljbe, naravno. Kozačkim znamenjima su se okitili (okitile ) još  najpolpualrnija ruska pevačica  Ala Pugačova, njene kolege Josif Kobzon , Aleksndr Rozenbraun   i poznati tenor Robertino Loreti, glumica Ingeborga Dapknunajte, televizijski voditelji Leonid Jakubovič  i Dmitrij  Dibrov ( kozački pukovnik ), eks-predsednik Kalmikije Kirsan Ilumžinov ( kozački pukovnik ).
Na osnovu podataka iz ruskih novena  napisao Branko Rakočević

rusijapjer rišar kozakkozacidonrostovkozački red

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.