[PARTNER 2023] Ministarstvo odbrane za Tango Six: Zbog čega projekat novog domaćeg hibridnog artiljerijsko-raketnog sistema PVO HARPAS

Izvor: TangoSix.rs, 03.Okt.2023, 09:08

[PARTNER 2023] Ministarstvo odbrane za Tango Six: Zbog čega projekat novog domaćeg hibridnog artiljerijsko-raketnog sistema PVO HARPAS

Jedna od premijera, istovremeno najveća i najznačajnija novost ovogodišnjeg sajma naoružanja i vojne opreme Partner, svakako je bio domaći artiljerijsko-raketni sistem PVO sa oznakom HARPAS (Hibridni Artiljerijsko Raketni ProtivAvionski Sistem). Ono što je bilo izloženo se najverovatnije može nazvati demonstratorom ili konceptom, nikako već gotovim proizvodom.
O HARPAS-u je za Tango Six govorio pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << koji je pojasnio zašto je, i kako nastalo ovo oruđe, a ujedno je i opisao njegove sisteme i naoružanje.
– Za razliku od PASARS-a koji služi za blisku, trupnu PVO pešadijskih formacija koje pre svega koriste vozila točkaše, HARPAS je namenjen za PVO mehanizovanih jedinica opremljenih borbenim vozilima pešadije i tenkovima, ali i za odbranu samohodne artiljerije. Neophodno je bilo sredstvo koje ima odgovarajuće vanputne sposobnosti, а sistem je nastao od projekta koji se ranije razmatrao za trupnu PVO – objasnio je Miloradović za Tango Six.
Prikazano oruđe predstavlja integraciju borbenog modula sa elektronskom opremom i naoružanjem, koja je umesto tenkovske kupole integrisano na voznu osnovu tenka M-84. Sistem je namenjen protivvazduhoplovnoj odbrani trupa i važnih objekata od aviona, helikoptera, krstarećih raketa i i bespilotnih letelica.
Na fotografiji se jasno uočava antena osmatračkog radara GS-40, a levo i desno od njega i municijske kutije topova L/70 40 mm / Foto: Živojin Banković, Tango Six Na kupoli borbenog modula mogu se uočiti osmatrački radar Thales Ground Smarter GS-40 (proklamovani instrumentalni maksimalni domet je 10-20 km po visini, i 120-150 km po daljini), nišanski radar, optoelektronski sistem, dva jednocevna topa Bofors L/70 kalibra 40 mm i četiri kontejnera za vođene rakete zemlja-vazduh familije RLN (konkretno su bile izložene rakete varijanti RLN-TK i RLN-RF). Primetno je da topovi imaju nove municijske kutije, a za zvanično se navodi da je njihov borbeni komplet 200 granata (dakle dva puta po 100).
Nije nemoguće da bi sistem mogao biti naoružan i infracrveno samonavođenim raketama RLN-IC kao i RLN S-10M koje se ispaljuju po principu ‘‘ispali i zaboravi‘‘. RLN-RF je poluaktivno radarski samonavođena, a za ovu raketu se do sada navodilo da će imati mogućnost kratkog memorijskog praćenja, što znači da će moći biti lansirana i sa opcijom zahvata nakon lansiranja, odnosno zahvata u vazduhu.
Rakete RLN-RF (levo) i RLN-TK (desno) u kontejnerima na boku borbenog modula sistema / Foto: Živojin Banković, Tango Six RLN-TK je raketa sa termalnom kamerom odnosno matričnim senzorom. Za rakete RLN-IC, RLN-TK i RLN-RF se navodi da imaju domet od 12 km po daljini i 8 km po visini, za RLN S-10M 10 km po daljini i 5 km po visini, dok topovi imaju efikasnu daljinu gađanja od 3.700 m.
Miloradović kaže da je na projekat je uticala potreba za odbranom od rojeva dronova i besposadnih letelica koje dejstvuju vođenom municijom velikog dometa, odnosno dometa koje naoružanje na PASARS-u ne može da dosegne:
– U odnosu na PASARS imamo i dva puta veću vatrenu moć topovske vatre. Granata kalibra 40 mm sa elektronskim tempirnim upaljačem je veoma efikasna protiv dronova, ali PASARS sa samo jednim topom nije dovoljno dobar koncept jer ne može tako uspešno da dejstvuje po letelicama u roju. Eksplozija dve granate daje dovoljnu gustina fragmenata tj ubojnih elemenata kako bi se ostvarila efikasnost dejstva HARPAS-a –
Antena nišanskog radara za rakete zemlja-vazduh sa radarskom glavom za samonavođenje / Foto: Živojin Banković, Tango Six – Da bi se platforma uspešno borila protiv pretnji kao što su taktičke besposadne letelice koje imaju veći dolet, lete i mogu da dejstvuju sa većih visina (npr 7-8 km), i imaju vođena ubojna sredstva većeg dometa (8-12 km), zahtevano je naoružanje, odnosno protivavionske rakete znatno većeg dometa.
Upotreba ovakvnih raketa podrazumeva veću masu naoružanja, kao i potrebu za osmatračkim, kao i senzorima za upravljanje vatrom većeg dometa i veće mase. Za sve to je bila potrebna veća platforma, zato je i izabran tenk na koga je integrisan radar GS-40, optoelektronski sistem sa termovizijskom kamerom velikog dometa, dnevnim nišanom i laserskim daljinomerom, a tu je i prototip obeleživača cilja za rakete sa radarskom glavom za samonavođenje – rekao je za naš portal pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse.
The post [PARTNER 2023] Ministarstvo odbrane za Tango Six: Zbog čega projekat novog domaćeg hibridnog artiljerijsko-raketnog sistema PVO HARPAS appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.