Ovim malim herojima mora da pomogne cela Srbija jer oni se svakoga dana bore za život (FOTO, VIDEO)

Izvor: BKTV News, 13.Feb.2017, 19:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovim malim herojima mora da pomogne cela Srbija jer oni se svakoga dana bore za život (FOTO, VIDEO)

U Srbiji je 334 dece obolelo od malignih bolesti, a roditelji Nacionalnog udruženje roditelja dece obolele od raka (Nurdor), pozivaju 15. februara državu i sve ljude dobre volje da pomognu deci koja se svakodnevno bore za život.

U 38 gradova širom Srbije, povodom Svetskog dana dece obolele od raka,  biće organizovani humanitarni skupovi na trgovima, a kako kažu iz ovog udruženja za BKTVNews cilj manifestacije jeste da se podigne svest o malignim oboljenjima kod dece, ali >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << i poziv na podršku velikom projektu od nacionalnog značaja – izgradnji novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja pri Klinici za dečje interne bolesti u Nišu.

"Tačno u 13 časova na trgovima svih ovih gradova biće pušteni baloni koji će se kupovati na našem štandu, kao znak podrške mališanima koji se leče, ali i sećanje na decu koja su izgubila bitku", objašnjavaju iz Nurdora i dodaju da će manifestaciji prisustvovati brojni volonteri, roditelji, deca, kao i javne ličnosti.

U okviru ovog značajnog datuma, udruženje Nurdor će predstaviti i novu akciju u sklopu kampanje „ I ja se bori“ pod imenom „Stare stvari za novu nadu“.

"Sav novac koji se prikupi u ovoj akciji biće namenjen drugoj fazi izgradnje novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu čiji je kamen temeljac postavljen 18. maja prošle godine“, dodaju iz ovog udruženja.

Prema rečima roditelja i prijatelja koji su osnovali Nurdor, za prikupljanje 25.000.000 dinara, najzaslužniji su građani, ali za sada je završena tek prva faza projekta.

"Pomogle su nam i brojne kompanije, i zahvaljujući svim tim donacijama uspeli smo da završimo radove do kraja prošle godine", objašnjavaju naši sagovornici i dodaju:

"Sada sledi druga faza, za koju je potrebno 50.000.000 dinara. Do sada je prikupljeno oko 20.000.000. dinara i očekujemo da će na proleće hemato-onkološki centar biti spreman za nastavak radova. Međutim, moramo da prikupimo još 30.000.000 dinara, a država je obećala da će pomoći".

Iz Nurdora su veoma ponosni na sve što je do sada urađeno, i govore za naš portal, da je ovo prvi put da jedno roditeljsko udruženje gradi bolničko krilo.

"Kako da ne budemo ponosni, kada je ovo ipak projekat od nacionalnog značaja. Novo hemato-onkološko odeljenje biće prvo u Srbiji po meri deteta i evropskim standardima“, kažu sagovornici iz ovog udruženja.

"Umesto sadašnjih šest kreveta za hospitalizaciju, novo odeljenje će biti opremljeno sa šest jednokrevetnih i dve dvokrevetne sobe, od kojih će svaka imati zasebno kupatilo za male pacijente i odgovarajući broj pomoćnih kreveta za roditelje-pratioce. Odeljenje će biti opremljeno posebnim kupatilom i kuhinjom sa trpezarijom za roditelje–pratioce, kao i dnevnim boravkom sa prostorom za igru i učenje, koji će biti prilagođen svim uzrastima“, dodaju iz Nurdora.

Odeljenje intenzivne nege biće opremljeno sa tri kreveta, a projektom je predviđeno i obezbeđivanje uslova za otvaranje transplantacionog bloka u okviru odeljenja.

"Dnevna bolnica će imati tri kreveta za pacijente, a u zavisnosti od trenutnog stanja, mali pacijenti će hemioterapiju moći da primaju i u igraonici koja će se nalaziti u okviru Dnevne bolnice. Ovakva humana primena terapije, „po meri deteta“ biće prvi put primenjena u Srbiji“, ponosno objašnjavaju iz udruženja.

Projekat "Izgradnja novog hemato-onkološkog odeljenja“, koji bi trebalo da bude završen do kraja ove godine, realizuje se u saradnji sa lekarima i medicinskim osobljem hemato-onkološkog odeljenja, upravom Klinike za dečje interne bolesti i rukovodstvom Kliničkog centra u Nišu.

Inače, u svetu godišnje više od 160.000 dece oboli od nekog oblika malignog tumora, a više od 90.000 dece umre od nekog oblika raka, koji kod dece čini do četiri odsto svih malignih bolesti.

KAKO POMOĆI: 

Svi koji žele da pomognu, mogu to učiniti već danas slanjem SMS-a na broj 1150 za sve tri mreže, ili uplatom donacije na tekući račun udruženja sa svrhom uplate : za novo odeljenje u Nišu. Broj dinarskog računa je 170-30010715002- 76, a za uplate iz inostranstva: SWIFT BIC: BACXRSBG, IBAN: RS35170003001071532092 kod Unicredit Bank.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.